EUs finansministre enige om bankregler i natt

Utfordringen var å finne en løsning for hvem som skal ta regningen når en bank reddes eller avvikles.

ENIGE: Den spanske finansministeren Luis De Guindos Jurado (venstre) sammen med Irlands finansminister Michael Noonan og Sveriges finsnsminister Anders Borg i Brussel i går. Foto: Georges Gobet / AFP Photo
ENIGE: Den spanske finansministeren Luis De Guindos Jurado (venstre) sammen med Irlands finansminister Michael Noonan og Sveriges finsnsminister Anders Borg i Brussel i går. Foto: Georges Gobet / AFP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs finansministre ble natt til torsdag enige om nye regler for hvordan nødstedte banker skal håndteres, enten de reddes eller får gå under.

Enigheten kom etter mange timers forhandlinger, få timer før et EU-toppmøte der ungdomsledigheten i eurosonen blir hovedtema.

Utfordringen for ministrene var å finne en løsning for hvem som skal ta regningen når en bank reddes eller avvikles, og å finne balansen mellom forskjellige holdninger til hvor stort spillerom enkeltlandene skal ha.

Kompromisset som ministrene kom fram til, gjør det mulig for de enkelte land å velge mellom to modeller som på litt forskjellig vis sikrer balansen mellom fleksibilitet, bankenes tilgjengelige kapital og størrelsen på fondet som skal betale når det ikke er mer penger å hente i banken.

Målet har vært å bryte båndet mellom finanssektoren og statskassene. Framtidige kriser i banksektoren skal ikke utvikle seg til nye gjeldskriser i statene.

Men arbeidet med å lage en mal for økonomisk ansvarsfordeling mellom aksjonærer, långivere, kontoinnehavere og andre med økonomiske interesser i krisebanker har gått trått.

EU-lederne har ikke vært enige om hvor rigide reglene skal bli. Sverige, Storbritannia og Frankrike kjempet hardt for nasjonalt spillerom, mens andre, som Finland, Tyskland og Nederland, ville ha strengere regler med minst mulig fleksibilitet.

(NTB)