Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EUs fiskeriminister refser Norge

Fiskestriden med EU kommer samtidig med nullfiske-forslaget fra Det internasjonale råd for havforskning (ICES).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs fiskeri- og landbrukskommissær Franz Fischler anklager Norge for overfiske, og lover tøffe tak når forhandlingene om kvoter starter neste måned.

Norge og EU forhandler årlig om torskekvoter for EU-trålere i norske farvann, og for kveite- og loddekvoter for norske fiskere i EU-farvann.

- Vi har rett til å be andre om å opptre til beste for forvaltning av bestanden, og for å få slutt på overtredelsene, sa Fischler mandag.

Han varsler en tøffere tone enn vanlig når EU og Norge setter seg til forhandlingsbordet i november.

Forholdet mellom Norge og EU har vært anstrengt siden EU innførte midlertidige beskyttelsestiltak mot norsk laks i august.

Fischler anklaget mandag Norge for overfiske av hvitting i nordatlanteren, der norske fiskere deler rettighetene med fiskere fra Færøyene, Island, Grønland og Russland.

- At Norge har overfisket de siste årene er helt uakseptabelt og urettferdig i forhold til EU. Norge har tredoblet fangsten mens vår fangst er holdt på samme nivå, sier Fischler.

EUs fiskerikommissær kritiserer også Norges beslutning om å si opp en avtale som siden 2002 har hindret EU-trålere fra å levere sildefangst i norske havner.

Fischler oppfordrer norske myndigheter til å sluttføre fiskeriforhandlingene innen midten av desember, da EU skal sette sine interne fiskerikvoter for 2005.

EU-landene er delt i synet på om norske fiskere skal nektes adgang til kveite- og lodde i EU-farvann, eller om man skal nøye seg med å redusere kvotene drastisk.

EU-kommisjonen har lagt tre forslag på bordet: Stanse fisket på begge sider helt, opprettholde EUs torskekvoter i norske farvann mot å tilby Norge kvoter på makrell og grønlandsreker, eller en eventuell kombinasjon av disse to løsningene.

Irland er motstandere av å gi norske fiskere makrellkvoter, mens Storbritannia og Tyskland ønsker å opprettholde EUs torskekvoter i norske farvann.

Fiskestriden med EU kommer samtidig med at Det internasjonale råd for havforskning (ICES) foreslår nullfiske etter torsk og øyepål i Nordsjøen, og et begrenset og nøye overvåket overfiske på tobis.

- Utviklingen i Nordsjøen er bekymringsfull. Det er kun bestandene av Nordsjø-sild, sei og hyse som er i god forfatning, sa forskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet til NTB mandag.

Ifølge Misund har både torsk, hvitting og rødspette vært utsatt for overfiske i Nordsjøen i mange år.

- Det er ulike interesser i de ulike landene som deltar i fisket i Nordsjøen. At det meste av fisket er basert på trål, gjør det heller ikke enklere å regulere fisket på en tilfredsstillende måte, sa Misund.

Han sier at EU tar situasjonen i Nordsjøen på alvor, og mener hovedproblemet er en for stor fiskeflåte i forhold til ressursene i havet.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media