EUs forvaltnings-politikk er en ulykke

EU fanger 38 prosent mindre fisk enn for 15 år siden. I samme periode har Norge økt fangsten med 30 prosent.

FISKEN FORSVINNER: EUs overfiske fører til stadig lavere sjømatproduksjon. I Norge har vellykket forvaltning i samarbeid med Russland ført til økt fangst. Tallene i venstre akse er oppgitt i tonn produsert sjømat. Kilde: Utenriksdepartementet
FISKEN FORSVINNER: EUs overfiske fører til stadig lavere sjømatproduksjon. I Norge har vellykket forvaltning i samarbeid med Russland ført til økt fangst. Tallene i venstre akse er oppgitt i tonn produsert sjømat. Kilde: Utenriksdepartementet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forrige uke ble EUs fiskerikvoter for 2011 fastsatt. Forskerne anbefalte drastiske kutt i EUs kvoter for å sikre bærekraftige bestander, men nok en gang lyttet ikke EUs fiskeriministere.

Nina Jensen, fagsjef i WWF Norge, sa til Dagbladet forrige uke at hun tror EU vil endre kurs og unngå at havet blir tomt for fisk innen 2050, men at neste års kvoter ikke er noe tegn på bedring.

- Så langt ser man ingen signaler på at EU vil endre politikk, dette er strak kurs mot dommedag. Det som provoserer meg mest, er at man ikke bare ødelegger havmiljøet og arbeidsplassene til fiskerne, man kunne hatt et langt høyere uttak av fisk, hvis man hadde forvaltet dette skikkelig, sa Jensen.

- EUs forvaltningspolitikk en ulykke Erik Lahnstein (Sp), statssekretær i Utenriksdepartementet, har presentert statistikk i Brussel som viser nettopp det Nina Jensen snakker om: Med bærekraftige kvoter, øker fangsten.

- EU har en forvaltningspolitikk som er en ulykke for miljøet og for bestandene i sine havområder, sier Lahnstein til Dagbladet.

Grafen Lahnstein presenterte i Brussel viser at EU har redusert sin produksjon av fisk med 30 prosent fra 1995 til 2007. I 2010 ble det slått fast at EU hadde hatt en reduksjon på 30 prosent de siste ti årene. Ser man perioden 1995-2010 under ett, blir reduksjonen dramatiske 38 prosent de siste 15 åra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer