TILDELING: Nobels Fredspris 2012, F.v foran, Angela Merkel, statsminister i Tyskland, Traian Basescu, president i Romani, Herman Van Rompuy, EU president, statsminister Jens Stoltenberg, Jose Manuel Barroso, EU president i kommisjonen, Martin Schulz, EU president i parlamentet, Dalia Grybauskaite, president i Litauen, Francois Hollande, president i Frankrike, 2 rekke f.v. Pedro Passos Coelho fra, statsminister i Portugal, Mark Rutte, statsminister i Nederland, Valdis Dombrovskis, statsminister i Latvia, Donald Tusk, statsminister i Polen, Werner Faymann, statsminister i Østerrike, Boiko Borisov, statsminister i Bulgaria, Enda Kenny, statsminister i Irland, Helle Thorning-Schmidt , statsminister i Danmark, Bakerst f.v. Zoran Milanovic fra Kroatia, Nicholas Clegg fra England, Elio Di Rupo, statsminister i Belgia, Jyrki Katainen statsminister i Finland, Mario Monti, statsminister i Italia,  Mariano Rajoy, statsminister i Spania, Antonis Samaras, statsminister i Hellas, Andreas Mavroyiannis, viseminister i Kypros under lunsjen sammen med statsminister Jens Stoltenberg i den Gamle Logen i Oslo mandag ettermiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / POOL
TILDELING: Nobels Fredspris 2012, F.v foran, Angela Merkel, statsminister i Tyskland, Traian Basescu, president i Romani, Herman Van Rompuy, EU president, statsminister Jens Stoltenberg, Jose Manuel Barroso, EU president i kommisjonen, Martin Schulz, EU president i parlamentet, Dalia Grybauskaite, president i Litauen, Francois Hollande, president i Frankrike, 2 rekke f.v. Pedro Passos Coelho fra, statsminister i Portugal, Mark Rutte, statsminister i Nederland, Valdis Dombrovskis, statsminister i Latvia, Donald Tusk, statsminister i Polen, Werner Faymann, statsminister i Østerrike, Boiko Borisov, statsminister i Bulgaria, Enda Kenny, statsminister i Irland, Helle Thorning-Schmidt , statsminister i Danmark, Bakerst f.v. Zoran Milanovic fra Kroatia, Nicholas Clegg fra England, Elio Di Rupo, statsminister i Belgia, Jyrki Katainen statsminister i Finland, Mario Monti, statsminister i Italia, Mariano Rajoy, statsminister i Spania, Antonis Samaras, statsminister i Hellas, Andreas Mavroyiannis, viseminister i Kypros under lunsjen sammen med statsminister Jens Stoltenberg i den Gamle Logen i Oslo mandag ettermiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / POOLVis mer

- EUs framtid er Norges framtid

Norges økonomi avhengig av ny vekst i EU, sier Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

80 prosent av Norges eksport går til EU. Den økonomiske krisa i EU-landene berører derfor Norge sterkt, og Norge er avhengig av ny vekst i EU, framholdt statsminister Jens Stoltenberg da han ønsket velkommet til en arbeidslunsj med EU-ledere i ettermiddag. 

Tragedie Til stede under lunsjsamtalen er alle regjerings- og statssjefene i EU som er i Oslo i forbindelse med Nobel-prisutdelingen.
Stoltenberg sa at krisa, som har gått fra å være en finanskrise til å bli en krise i realøkonomien og i arbeidsmarkedet, er en tragedie for alle menneskene som rammes, men også et stort tap for økonomiene i Europa.

Går bedre   — Europas økonomiske tilbakegang gir grunnlag for stor bekymring. Det er derfor oppløftende at det er gjort fremgang. Vi ser at Europa er i ferd med å bli mer konkurransedyktig, budsjettunderskuddene går ned, og handelsbalansen er bedret, sa Stoltenberg.
Han sa det harde arbeidet må fortsette.

Vil styrke EU -Strukturelle reformer er påkrevd. Og det haster. Utfordringen blir å finne den rette balansen mellom solidaritet og ansvarlighet. Mellom vekst og budsjettdisiplin. Vi trenger begge deler, fortsatte han. Han sier løsningene må finnes i en balanse mellom vekst og budsjettdisiplin, mellom solidaritet og ansvar.
- Jeg tror EU vil kommet styrket ut av krisa, sa Stoltenberg, før dørene ble lukket for pressen.
Etter fredsprisutdelingen i Oslo rådhus tidligere i dag, møtte Jens Stoltenberg 23  stats- og regjeringssjefene som er på besøk fra EU.
 
Dypt rørt — Jeg tror vi alle er dypt rørt over dagens seremoni i Oslo rådhus. Europa har blitt endret fra et kontinent preget av krig, til et kontinent preget av fred, sa Stoltenberg i innledningen. Han sa at det å snakke om Europas utfordringer er en god måte å ære det EU har oppnådd.

— Dere har hjulpet tidligere diktaturer fram til demokrati og utvikling. Dagen i dag er en dag for feiring. Og en dag for å se framover. La oss rose deres fremganger, men også diskutere Europas utfordringer, la han til. Stoltenberg viser til at Norge har reformert økonomien gjennom et nytt pensjonssystem, fornyelse av offentlig sektor, investeringer i utdanning og tiltak for å øke antallet kvinner i jobb.