EUs front mot Haider

«Hvis politikk ikke bygges på etniske prinsipper, har menneskeheten ikke lenger noen framtid.» Disse ordene, som er gjengitt fra den tyske avisa Die Zeit, tilhører det østerrikske Frihetspartiets leder Jörg Haider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De danner en del av bakgrunnen for at 14 EU-land har innført tosidige, diplomatiske straffetiltak mot den nye koalisjonsregjeringen i Østerrike.
  • De kontroversielle tiltakene er nå under press fra høyrekrefter over hele Europa. Det norske Fremskrittspartiet er blant dem som mener at Frihetspartiet må få anledning til å vise hva de egentlig står for, etter å ha vunnet et valg på demokratisk vis. I Brussel har Østerrikes nye utenriksminister Benita Ferrero-Waldner rettet en sterk oppfordring til EU om å gjenoppta normale forbindelser så snart som mulig.
  • I mellomtida har Haider, som har uttalte ambisjoner om å bli kansler, vist at han har full kontroll over Frihetspartiets seks statsråder i Wolfgang Schüssels regjering. Fra sitt guvernørkontor i Klagenfurt styrer han partiet med jernhånd. Det er ikke mulig å se hans fascistiske tendenser og lefling med nazisme og fremmedfrykt isolert fra partiets øvrige virksomhet.
  • EU har derfor ikke noe annet valg enn å fortsette tiltakene mot Østerrike. De har allerede vist sin eksistensberettigelse. De internasjonale reaksjonene har tvunget fram en regjeringserklæring som tar avstand fra fremmedfrykt, nasjonalisme, antisemittisme og rasisme. Samtidig har tiltakene åpnet for en bred og dyptgripende debatt over hele det europeiske kontinentet om behovet for et utvetydig oppgjør med nazismens forbrytelser.
  • EUs front mot Østerrike er en politisk markering mot at et høyreekstremt parti er sluppet inn i regjeringsposisjon. Det er en misforståelse å dreie saken til å bli en konkurranse i likebehandling av Europas mange høyreekstreme partier. EUs holdning er ikke uten selvmotsigelser. Risikoen er til stede for en økt oppslutning om Haiders parti. Men katastrofen ville ha blitt større dersom ingen sa fra før den dagen Østerrikes nye kansler heter Jörg Haider.