EUs generaladvokat: - Datalagringsdirektivet er ulovlig

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen varsler ny vurdering når EU har bestemt seg.

- UFORENLIG MED BORGERNES RETTIGHETER: Det mener EUs generaladvokat Cruz Villalón om Datalagringsdirektivet. Foto: AFP PHOTO/ YURIY DYACHYSHYN.
- UFORENLIG MED BORGERNES RETTIGHETER: Det mener EUs generaladvokat Cruz Villalón om Datalagringsdirektivet. Foto: AFP PHOTO/ YURIY DYACHYSHYN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): EUs generaladvokat Cruz Villalón i EU-domstolen mener at datalagringsdirektivet er ugyldig.

«Datalagringsdirektivet er i sin helhet uforenlig med kravene i Charter of Fundamental Rights i Den europeiske unionen, om at enhver begrensing i utøvelsen av en grunnleggende rettighet må være lovbestemt,» skriver EU-domstolen i en pressemelding i dag. 

Vil vurdere saken Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier til Dagbladet at han vil følge med på hva EU gjør med direktivet. EU-domstolens vurdering kan få konsekvenser for innføringen av direktivet i Norge.

- Jeg har registrert nyheten om anbefalingen fra EUs generaladvokat. Departementet følger saken og tar en vurdering når EU-domstolens endelige avgjørelse foreligger, sier han via sin politiske rådgiver Reynir Jóhannesson.

- Kan skade enkeltmennesker Generaladvokaten mener direktivet er en alvorlig inngripen i borgeres grunnleggende rett til privatliv, ved at det forplikter tilbydere av tele- og datakommunikasjon å samle og oppbevare trafikkdata for slik kommunikasjon. Generaladvokaten mener direktivet gjør det mulig å kartlegge store mengder av informasjon om privatpersoner, til og med lage et komplett og nøyaktig bilde av en persons identitet. Dette kan igjen bli brukt til å ulovlige formål og være til skade, mener han.

Villalón poengterer at dataene ikke samles inn av myndighetene, men av telekomtilbyderne. Dataene trenger ikke en gang samles inn innenfor en stats landegrenser, men kan ligge samlet «på ubestemmelige steder i cyberspace».

FØLGER SAKEN: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
FØLGER SAKEN: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Generaladvokaten mener det er legitimt å sørge for at data samles inn og gjøres tilgjengelig for etterforskning av alvorlig kriminalitet. Men hans vurdering er at datalagringsdirektivet er uforenlig med prinsippet om proporsjonalitet, fordi dataene som samles inn kan oppbevares i inntil to år. Han mener det ikke finnes grunnlag for ikke å begrense datalagringen til mindre enn ett år.

Generaladvokatens uttalelse er rådgivende overfor EUs dommere, som skal avgjøre saken «innen rimelig tid». Dommerne står fritt til å følge anbefalingen eller å la være. Det er forfatningsdomstolen i Østerrike og høyesterett i Irland som har bedt EU-domstolen om å vurdere saken.

Varsler ny kamp Datalagringsdirektivet ble vedtatt av Stortinget i 2011, og forventes implementert i Norge rundt 2015. Direktivet omhandler telefon-, data- og sms-utvekslinger mellom borgere. Innholdsdata lagres ikke, bare metadata, som er informasjon om hvem som har hatt kontakt, hva slags kontakt og hvor lenge. Høyre og Arbeiderpartiet fikk saken igjennom. De ble enige om seks måneders datalagring i Norge. SV og SP tok dissens i regjering. I opposisjonen stemte Frp, KrF, Venstre og fem medlemmer av Høyre imot.

Nå varsler den nye opposisjonen kamp for å få regjeringa til å snu. Bård Vegar Solhjell (SV) mener regjeringa bør få gjort en ny vurdering av menneskerettigheter og personvern opp imot direktivet.

- Nå har vi en justisminister og samferdselsminister fra et parti som var mot, de bør bruke sjansen til å vise at de mente alvor med det. Jeg vil også oppfordre Arbeiderpartiet til å tenke gjennom sin holdning til Datalagringsdirektivet på nytt, sier Solhjell.

VARSLER NY KAMP: SVs Bård Vegar Solhjell. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
VARSLER NY KAMP: SVs Bård Vegar Solhjell. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer

- Datalagringsdirektivet framstår mer og mer som et tvilsomt prosjekt med alvorlige konsekvenser for personlig frihet og enkeltmenneskets rettigheter. Jeg og SV mener Regjeringa bør utsette implementering til Domstolen har uttalt seg. Med denne anbefalingen framstår det åpenbart, sier han.

Justisminister Anders Anundsen, samferdselsminister Solvik-Olsen og europaminister Vidar Helgesen kan vente seg spørsmål i saken i neste spørretime på Stortinget, varsler Venstres Sveinung Rotevatn.

- Vi kommer til å stille en rekke spørsmål. Direktivet har falt i hver grunnlovsdomstol i EU den har vært oppe i. Nå kan deler av det også bli slått ned i EU-domstolen. Det er dyrt og komplisert. Det er ingen grunn til å haste dette direktivet gjennom i Norge, sier Rotevatn.

- Dette styrker meg i troen på at hensynet til personvernet vinner frem og at Datalagringsdirektivet ikke blir innført, sier Venstreleder Trine Skei Grande.

HAR IKKE GITT OPP: Venstres Sveinung Rotevatn. Foto: Eirik Kopperud.
HAR IKKE GITT OPP: Venstres Sveinung Rotevatn. Foto: Eirik Kopperud. Vis mer

Statsminister Erna Solberg avstår fra å kommentere saken i dag. Da hun besøkte Tysklands Angela Merkel i Berlin 21. november sa hun til Dagbladet at «det kan hende trenger vi en ny diskusjon om bedre personvern.

IKKE OVER ENNÅ: Opposisjonen mener at generaladvokatens uttalelser om datalagringsdirektivet bør får regjeringa til å tenke seg om en ekstra gang om datalagringsdirektivet. Foto: AFP PHOTO GEORGES GOBET.
IKKE OVER ENNÅ: Opposisjonen mener at generaladvokatens uttalelser om datalagringsdirektivet bør får regjeringa til å tenke seg om en ekstra gang om datalagringsdirektivet. Foto: AFP PHOTO GEORGES GOBET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer