EUs generaladvokat: - Datalagringsdirektivet er ulovlig

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen varsler ny vurdering når EU har bestemt seg.

- UFORENLIG MED BORGERNES RETTIGHETER: Det mener EUs generaladvokat Cruz Villalón om Datalagringsdirektivet. Foto: AFP PHOTO/ YURIY DYACHYSHYN.
- UFORENLIG MED BORGERNES RETTIGHETER: Det mener EUs generaladvokat Cruz Villalón om Datalagringsdirektivet. Foto: AFP PHOTO/ YURIY DYACHYSHYN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): EUs generaladvokat Cruz Villalón i EU-domstolen mener at datalagringsdirektivet er ugyldig.

«Datalagringsdirektivet er i sin helhet uforenlig med kravene i Charter of Fundamental Rights i Den europeiske unionen, om at enhver begrensing i utøvelsen av en grunnleggende rettighet må være lovbestemt,» skriver EU-domstolen i en pressemelding i dag. 

Vil vurdere saken Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier til Dagbladet at han vil følge med på hva EU gjør med direktivet. EU-domstolens vurdering kan få konsekvenser for innføringen av direktivet i Norge.

- Jeg har registrert nyheten om anbefalingen fra EUs generaladvokat. Departementet følger saken og tar en vurdering når EU-domstolens endelige avgjørelse foreligger, sier han via sin politiske rådgiver Reynir Jóhannesson.

- Kan skade enkeltmennesker Generaladvokaten mener direktivet er en alvorlig inngripen i borgeres grunnleggende rett til privatliv, ved at det forplikter tilbydere av tele- og datakommunikasjon å samle og oppbevare trafikkdata for slik kommunikasjon. Generaladvokaten mener direktivet gjør det mulig å kartlegge store mengder av informasjon om privatpersoner, til og med lage et komplett og nøyaktig bilde av en persons identitet. Dette kan igjen bli brukt til å ulovlige formål og være til skade, mener han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer