EUs kamp mot Haider

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det kan gå mot slutten på EU-landenes tosidige, diplomatiske straffetiltak mot den nye regjeringen i Østerrike. Etter toppmøtet i Feira i juni er det laget en plan for hvordan boikotten kan avvikles uten at noen av partene mister ansikt. I helga overtok Frankrike formannskapet i EU. Franskmennene har stått i spissen for straffetiltakene, og det er ingen grunn til å tro at de vil være tilfredse med rent kosmetiske tiltak.
  • Den massive kritikken mot de 14 EU-landenes reaksjoner har etter vår mening oversett at sanksjonene helt fra starten av viste sin berettigelse. De tvang fram en regjeringserklæring som tar avstand fra fremmedfrykt, nasjonalisme, antisemittisme og rasisme. De åpnet for en bred og dyptgripende debatt over hele det europeiske kontinentet om behovet for et utvetydig oppgjør med nazismens forbrytelser. Trolig har de bidratt til å holde Jörg Haider selv utenfor regjeringskontorene, og til at han gikk av som leder av Frihetspartiet. Og boikotten har vært et signal til søkerland som selv sliter med at høyreekstreme partier - med næring av fremmedfrykt, apati og misnøye - spiser seg mot mulige maktposisjoner.
  • EUs front mot Østerrike har vært en politisk markering mot at et høyreekstremt parti er sluppet inn i regjeringsposisjon, ikke en konkurranse i likebehandling av Europas mange høyreekstreme partier. Det er verdt å merke seg at Frankrikes president Jacques Chirac på et tidlig tidspunkt dro ned jerngardinet for et lokalt samarbeid mellom gaullistpartiet RPR og Front National. I motsetning til Wolfgang Schüssels kristeligdemokratiske parti VVP, besto han en avgjørende prøve.
  • Dagbladet skrev søndag og i går om prosessene mot personer som angriper Haiders politikk. De viser behovet for at EUs utsendinger til Østerrike også vurderer landets rettsvesen opp mot europeiske standarder. Også Norge bør engasjere seg i denne saken. Schüssel og hans kristeligdemokrater kan hjelpe til ved å ta klar avstand fra Frihetspartiets rettslige heksejakt mot politiske motstandere. Østerrike må selv ta ansvar for å komme ut av kulden.