EUROPEISK MANER:  Den greske finansministeren George Papaconstantinou og hans franske kollega Christine Lagarde hilser med et kyss på kinnet. I natt jobber de fortsatt med en kriseløsning for å håndtere den økonomiske kollapsen i Hellas. FOTO: THIERRY ROGE, REUTERS/SCANPIX.
EUROPEISK MANER: Den greske finansministeren George Papaconstantinou og hans franske kollega Christine Lagarde hilser med et kyss på kinnet. I natt jobber de fortsatt med en kriseløsning for å håndtere den økonomiske kollapsen i Hellas. FOTO: THIERRY ROGE, REUTERS/SCANPIX.Vis mer

EUs krisefond kan bli på 4 700 milliarder kroner

Finansministre jobber på overtid i natt. For å rekke børsåpning i Asia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Krisefondet EU vurderer å opprette som vern mot den usikre økonomien i mange av medlemslandene, kan bli på opp mot 600 milliarder euro, ifølge diplomatkilder.

EUs finansministre satt natt til mandag fortsatt i møte i Brussel for å bli enige om tiltak som kan dempe økonomikrisen i Hellas og den usikre situasjonen i flere andre land i eurosonen - etter først å ha tillyst en pressekonferanse klokka 18 norsk tid med en avklaring med en avklaring på krisetiltakene.

En ikke navngitt diplomat opplyste søndag kveld at Tyskland går inn for å opprette et fond på 500 milliarder euro, men dette beløpet ble senere oppjustert til 600 milliarder euro, over 4.700 milliarder kroner.

De 16 landene i eurosonen skal bidra med 440 milliarder euro, mens 100 milliarder skal komme fra Det internasjonale pengefondet (IMF). EU-kommisjonen skal stå for de resterende 60 milliarder euroene gjennom budsjettgarantier fra medlemslandene.

Skeptiske briter

Den tyske finansministeren, Wolfgang Schäuble, ble rett før møtet i Brussel lagt inn på sykehus på grunn av en allergisk reaksjon. Han ble erstattet av innenriksminister Thomas de Maiziere.

Ifølge diplomatkilder håper ministrene å ha vedtatt et krisefond innen børsene i Asia åpner mandag morgen. Kildene forteller at det er stor sannsynlighet for at fondet blir en realitet, til tross for at land som Storbritannia er skeptiske.

- Vi kommer ikke til å bidra til å støtte euroen, det er det landene som benytter denne valutaen som får gjøre, sier Storbritannias finansminister Alistair Darling til BBC.

Han er derimot åpen for et krisefond som bidrar til stabilitet for alle EU-medlemmer.

Obama ringte

Euroen faller stadig i verdi, mye på grunn av frykt for at land som Spania og Portugal vil lide samme skjebne som Hellas. Eurolandene og IMF innvilget i forrige uke et kriselån til Hellas på 110 milliarder euro. Til gjengjeld må det kriserammede landet gå med på knallharde kutt i blant annet offentlige utgifter.

Før møtet i Brussel ringte USAs president Barack Obama sin franske kollega Nicolas Sarkozy og Tysklands statsminister Angela Merkel.

Den amerikanske presidenten understreket i telefonsamtalene behovet for «resolutte tiltak» for igjen å bygge tillit i finansmarkedene, opplyser talsmann for Det hvite hus Bill Burton.

(NTB-AFP-DPA).