EUs lederkabal mot løsning

Et tospann av Polen og Italia kan bli resultatet når EU endelig skal runde av tautrekkingen om Unionens toppjobber.

NÆR LØSNING: Polens statsminister Donald Tusk. Foto:  REUTERS/Eric Vidal / NTB Scanpix
NÆR LØSNING: Polens statsminister Donald Tusk. Foto: REUTERS/Eric Vidal / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brussel (NTB-Anne Marte Vestbakke): - Det er best å holde seg taus, var den eneste kommentaren fra favoritten Donald Tusk før EUs toppledere lørdag skulle bli enige om en ny EU-president.

Etter måneder med spekulasjoner og tautrekking har Polens statsminister seilet opp som favoritt sammen med Italias utenriksminister Federica Mogherini som ny utenrikssjef i Unionen.

- Jeg pleier ikke å vedde, men ville satt pengene mine på dem, sa Finlands statsminister Alexander Stubb til pressen før møtestart.

- Det blir et spennende møte, sa en ordknapp Angela Merkel fra Tyskland, mens andre ledere kun kommenterte at det var viktig å finne ledere alle kunne enes om.

- Ikke kandidat

Danske Helle Thorning-Schmidt hadde favorittstempelet for presidentposten i sommer, men gjentok lørdag at hun ikke er kandidat. Hun ville heller ikke si hva hun mener om Tusk.

- Jeg vil ikke gå inn i den slags spekulasjoner, sa hun da hun kom til toppmøtet.

- Jeg er sikker på at når møtet er over i dag, så har vi funnet en person som vi alle kan stille oss bak, sa Thorning-Schmidt, som så fram til en avklaring på en langvarig diskusjon om hennes politiske fremtid.

Favoritt

Ingen ting er avgjort før møtet er slutt, og det verserte også andre navn i lederkampen. Men til stillingen som EUs utenrikssjef har italienske Mogherini lenge vært en favoritt.

Hun er imidlertid blitt kritisert av landene i øst. 41-åringen har bare seks måneders ministererfaring, og tidlig i Ukraina-krisen fremsto hun som Russland-vennlig.

Et tospann av Mogherini og polske Tusk vil kunne representere en løsning på østeuropeernes bekymringer.

- Det skal balanseres politisk, på kjønn og geografi, sier Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt om den kompliserte jobben med å få til enighet om lederne.

Før møtestart var det usikkert hvor mye tid stats- og regjeringssjefene trengte for å kunne presentere resultatet av lederkampen. Avtroppende president Herman Van Rompuy jobbet hardt for å få til konsensus allerede før start.

Fra før har luxembourgeren Jean-Claude Juncker fått jobben som ny president i EU-kommisjonen, og han jobber nå med å sette sammen en helt ny Kommisjon. (©NTB)