NÆR LØSNING: Polens statsminister Donald Tusk. Foto:  REUTERS/Eric Vidal / NTB Scanpix
NÆR LØSNING: Polens statsminister Donald Tusk. Foto: REUTERS/Eric Vidal / NTB ScanpixVis mer

EUs lederkabal mot løsning

Et tospann av Polen og Italia kan bli resultatet når EU endelig skal runde av tautrekkingen om Unionens toppjobber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brussel (NTB-Anne Marte Vestbakke): - Det er best å holde seg taus, var den eneste kommentaren fra favoritten Donald Tusk før EUs toppledere lørdag skulle bli enige om en ny EU-president.

Etter måneder med spekulasjoner og tautrekking har Polens statsminister seilet opp som favoritt sammen med Italias utenriksminister Federica Mogherini som ny utenrikssjef i Unionen.

- Jeg pleier ikke å vedde, men ville satt pengene mine på dem, sa Finlands statsminister Alexander Stubb til pressen før møtestart.

- Det blir et spennende møte, sa en ordknapp Angela Merkel fra Tyskland, mens andre ledere kun kommenterte at det var viktig å finne ledere alle kunne enes om.

- Ikke kandidat

Danske Helle Thorning-Schmidt hadde favorittstempelet for presidentposten i sommer, men gjentok lørdag at hun ikke er kandidat. Hun ville heller ikke si hva hun mener om Tusk.

- Jeg vil ikke gå inn i den slags spekulasjoner, sa hun da hun kom til toppmøtet.

- Jeg er sikker på at når møtet er over i dag, så har vi funnet en person som vi alle kan stille oss bak, sa Thorning-Schmidt, som så fram til en avklaring på en langvarig diskusjon om hennes politiske fremtid.

Favoritt

Ingen ting er avgjort før møtet er slutt, og det verserte også andre navn i lederkampen. Men til stillingen som EUs utenrikssjef har italienske Mogherini lenge vært en favoritt.

Hun er imidlertid blitt kritisert av landene i øst. 41-åringen har bare seks måneders ministererfaring, og tidlig i Ukraina-krisen fremsto hun som Russland-vennlig.

Et tospann av Mogherini og polske Tusk vil kunne representere en løsning på østeuropeernes bekymringer.

- Det skal balanseres politisk, på kjønn og geografi, sier Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt om den kompliserte jobben med å få til enighet om lederne.

Før møtestart var det usikkert hvor mye tid stats- og regjeringssjefene trengte for å kunne presentere resultatet av lederkampen. Avtroppende president Herman Van Rompuy jobbet hardt for å få til konsensus allerede før start.

Fra før har luxembourgeren Jean-Claude Juncker fått jobben som ny president i EU-kommisjonen, og han jobber nå med å sette sammen en helt ny Kommisjon. (©NTB)