Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EUs lunsjgjest

BRUSSEL (Dagbladet): Da EUs finansministrer var ferdige med å diskutere politikk, spiste de lunsj med Per-Kristian Foss. - Det er jo litt pinlig å bare være lunsjgjest, men vi prøver å få mest mulig ut av det, sier Norges finansminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har vært enig med dem i 30 år. Han er nærmest konstruert for et EU-medlemskap der han kommer til ministerrådsbygningen med sitt følge. Dressene og dokumentmappene er minst like fine som de andres. I går var Per-Kristian Foss meget nær, men likevel så uendelig langt unna.

- For meg som EU-tilhenger gjennom alle år er det jo litt pinlig å bare være lunsjgjest, svarte Foss på Dagbladets «hva føler du nå»-spørsmål.

Norges finansminister fikk snakke med mat i munnen med sine finansministerkolleger i Ecofin. Så veldig mye mer enn det ble det ikke da Foss besøkte EU-hovedstaden Brussel i går.

Utenforlandet

- Vi både snakket og spiste. Egentlig setter vi veldig pris på denne måten for kontakt med EUs beslutningssystem Det gir oss en mulighet til å påvirke. Men vi forsøker å ha en del andre kontaktpunkter også. Den neste formannen i Ecofin er min spanske partikollega. Det bør åpne for litt hyppigere kontakter.

- Hvordan ble du mottatt? Du kommer jo først inn når de andre er ferdige og lunsjen er det eneste som gjenstår?

- Vi er jo utenforlandet, likevel blir vi møtt med respekt. De skjønner jo at det er folkeavstemningen som har gjort at vi står utenfor fellesskapet, sier finansminister Foss.

Høyre-mannen kan takke Gro Harlem Brundtland for den årlige felleslunsjen mellom EU og EFTA-landenes finansministrer. I dag er den etablert som tradisjon, selv om den ikke er formelt forankret noe sted.

- En illusjon

Per-Kristian Foss vet at han har en jobb å gjøre for å sikre Norges muligheter i Europa. En kraftig utvidelse vil måtte innebære en tilpasning av EØS-avtalen.

- Det er helt klart at EØS-avtalen ikke er noen likeverdighetsavtale. Å tro det er bare en illusjon, konkluderer Foss.

- Problemer

- Situasjonen er altså at EU er stor og sterk, mens Norge bare aksepterer?

- Ja, det er riktig. EØS-avtalen er en videreutviklet handelsavtale - hvilket er det beste vi kan oppnå. Den store utfordringen møter vi når et større EU gjør at EØS-avtalen må utvides. Der ligger det betydelige problemer foran oss, sier Foss.

MAT FIKK HAN: Finansminister Per-Kristian Foss fikk aller nådigst slippe inn til lunsjen til EUs finansministre.
Hele Norges coronakart