EUs miljøsjef knuser gass-argumentet

Lederen for Det europeiske miljøbyrå, Domingo Jiménez-Beltran, knuser Arbeiderpartiets kronargument for å bygge gasskraftverk i Norge: - Norske gasskraftverk vil ikke føre til lavere utslipp av klimagasser totalt i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jiménez-Beltran har 27 års erfaring fra arbeid i europeisk miljøpolitikk. I dag leder han det europeiske miljøbyrået (EEA), der også Norge er medlem. Byrået er EU's svar på vårt nasjonale Statens forurensningstilsyn.

- Ikke mulig

Uten å ville legge seg inn i nasjonale spørsmål, sier Jiménez-Beltran rett ut at Norge har store vansker med sine utslipp av klimagasser allerede.

- Dersom Norge bygger de to vedtatte gasskraftverkene på Vestlandet, vil Norge få en meget vanskelig oppgave med å nå forpliktelsene i Kyoto-avtalen. Med gasskraftverkene vil Norge øke sine utslipp kraftig. Jeg kan ikke se at det er mulig å hevde at norske gasskraftverk vil føre til lavere utslipp av klimagasser totalt i Europa, sier han.

Jiménez-Beltran mener at de som argumenterer slik ikke tar hensyn til realitetene innen det europeiske energimarkedet.

- Et hovedproblem er kostnadene knyttet til energiproduksjonen. Så lenge europeisk kullkraft er rimelig, og gasskraft langt dyrere å produsere, vil kullkrafta fremdeles være mest attraktiv. To norske gasskraftverk - dersom de blir bygget - kommer i tillegg til annen kraftproduksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer