EUs nye naboer

I forhold til Moldova, Hviterussland og Ukraina fortoner Polen, Tsjekkia og Ungarn seg som nordiske sosialdemokratier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nylig sa irene nei i en folkeavstemning om EUs utvidelse østover, angivelig på grunn av de økonomiske konsekvensene av bl.a. Polens, Tsjekkias og Ungarns inntreden. I Vesten sliter man fortsatt med en generalisert standardoppfatning av alle landene i den tidligere østblokken. Store forskjeller mellom ulike regioner har imidlertid materialisert seg. EUs store og langsiktige bekymring kan med fordel flyttes et hakk østover på kartet. Sammenlignet med det som før eller senere vil bli EUs nye naboland - Moldova, Hviterussland og Ukraina - fortoner de sentraleuropeiske landene seg som nordiske sosialdemokratier. Den nye østgrensen vil danne et nytt skille mellom et Velstands-Europa i vest og et Fattigdoms-Europa i øst. Få ser ut til å erkjenne den avgrunnen som allerede deler Europa i to.

I august er det tiårsjubileum for Sovjetunionens oppløsning. Vest for Russland brøt Hviterussland, Moldova og Ukraina ut. Lite visste vi før, og lite vet vi i dag om disse landene. I en urolig og konfliktfylt verden synes mangel på nyheter å være et godt tegn. Er intet nytt godt nytt i disse landenes tilfelle? Absolutt ikke. Det gamle jernteppet er borte, men i Vesten har man begynt å snakke om det nye «elendighetsteppet» som har tatt over som sosialt og politisk skille i Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer