EUs nye papirhær

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • EU har tatt det første skrittet mot en felles, militær styrke. Foreløpig er den bare tall og tegn på et papir, men den skal etter planen være operativ om to år. Målet med den er, ifølge Brussel, å redde mennesker i nød, samt sikre og skape fred. Britenes tidligere statsminister, Margaret Thatcher, tror ikke på det. Hun mener at styrken kan vokse seg til et sikkerhetspolitisk monster som kan sluke NATO. EUs egentlig motiv er å skaffe seg en militær verdensrolle, i konkurranse med USA, hevder hun.
  • Brussel, og alle regjeringer i landene som skal være med i styrken, avviser slik kritikk. Europa skal fortsatt forsvares av NATO. Den nye styrken skal på ingen måte true NATOs stilling, tvert imot skal den styrke den, hevder de. Hva er da det militære behovet for en slik styrke? Når franske ministrer samtidig antyder at franske og britiske atomvåpen vil være en naturlig del av den, blir bildet av styrkens framtidige rolle mildt sagt uklar. En styrke som deltar i humanitære redningsoperasjoner med atomvåpen i bagasjen, synes ikke umiddelbart troverdig. Som beredskapsstyrke vil den heller ikke bli spesielt imponerende. 60000 mann som skal være klare til å rykke ut til enhver tid, hvor som helst i verden. Men den vil trenge, ifølge Brussel, 60 dager for å samle seg til innsats.
  • Norge har skaffet seg en egen sleiv til å røre om i EUs sikkerhetspolitiske lapskaus. Det har skjedd nesten uten debatt her hjemme. Bondevik-regjeringen la grunnlaget, og Stoltenberg-regjeringen meldte oss på i Brussel. Det norske bidraget til styrken er svært sjenerøst. Vi har påmeldt flere soldater enn de andre nordiske landene som er medlem i EU.

Men Norge kan ikke, som for eksempel Sverige, stoppe en militær aksjon. Det er bare medlemsland som vil få en slik vetorett. Norge får dermed et helt spesielt ansvar for egne styrker i EU. Deres sikkerhet vil bli helt avhengig av regjeringen og Stortingets kløkt og visdom. Det demonstrerer våre politikere best ved å si nei til alle aksjoner som ikke har mandat fra FN.