- EUs regjeringer kan ikke være gratispassasjerer på Lånekassen

Norske ungdomsledere reagerer på at barn av arbeidinnvandrere kan få norsk studiestøtte.

PRESS: Lederen av Norsk studentorganisasjon,Ola Magnussen Rydje, mener Norge må legge mer politisk press på EU.
PRESS: Lederen av Norsk studentorganisasjon,Ola Magnussen Rydje, mener Norge må legge mer politisk press på EU.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- EUs regjeringer skylder egne studenter en god nasjonal studiefinansieringsordning, sier leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Ola Magnussen Rydje til Dagbladet.

Det har kommet flere reaksjoner i etterkant av Dagbladets artikkel om at tre EU-dommer kan føre til at arbeidsinnvandreres barn har rett på norsk studiestøtte uavhengig om de befinner seg i Norge. 

Norsk studentorganisasjon frykter at dommenes konsekvenser kan true gratisprinsippet og lik rett til høyere utdanning.

- Den som tier samtykker EU-dommer i Nederland, Danmark og Tyskland åpner for at langt flere enn tidligere kan ha krav på utdanningsstøtte. Dommene kan føre til at Norge må åpne for å utbetale utdanningsstøtte til personer som bare kort tid har jobbet i Norge.

- Deres barn vil også kunne ha krav på studiestøtte - selv om de aldri har vært i, eller aldri kommer til å komme til Norge, sier professor i Europa-rett ved universitet i Oslo, Finn Arnesen.

Norsk studentorganisasjon fremhever at flere land i EU, blant annet Sverige og Danmark, har protestert mot utfallet av dommene på studiestøtte.  

- Til nå har Norge vært tause. Vi må komme oss ned fra gjerdet og legge politisk press på EU. Vi må være i forkant av prosesser som påvirker oss her hjemme. Den som tier samtykker, sier Magnussen Rydje.     

Politisk virkemiddel Norsk studentorganisasjon mener det er feil av EU-domstolen å se på studiestøtte som et velferdsgode.

- Vi mener det først og fremst er et utdanningspolitisk virkemiddel og en investering i framtidens kunnskapssamfunn. Alle har rett på høyere utdanning, men det er et nasjonalt ansvar å sikre en god studiefinansiering. 

Kunnskapsdepartementet har varslet Dagbladet om at de vil vurdere endringer i regelverket som en konsekvens av dommene. Leder i Ungdom mot EU, Mads Opheim, mener de bør være på vakt.

- Det er selvsagt fint at departementet er føre var, men det er viktig at de ikke ukritisk føyer seg etter dommer som ikke skal gjelde for oss, sier Opheim.

Han mener EU-dommene byr på en fin mulighet for politikerne til å utnytte «handlingsrommet» og vise at dette ikke bare er tomme ord. De må være tydelige på at dette er dommer som ikke gjelder for oss.

-   Det ville vært ryddig om kunnskapsminister Kristin Halvorsen slår fast dette, sier Ungdom mot EU-lederen.

Les også: - Det er helt «høl i hue»

MÅ VÆRE KRITISKE: Mads Opheim leder av Ungdom mot EU mener det er viktig at Norge ikke ukritisk tar alt EU-domstolen sier for god fisk. Foto: Privat
MÅ VÆRE KRITISKE: Mads Opheim leder av Ungdom mot EU mener det er viktig at Norge ikke ukritisk tar alt EU-domstolen sier for god fisk. Foto: Privat Vis mer