En bevæpnet mann snakker til en prorussisk demonstrant foran politihovedkvartere i Slavjansk lørdag. Prorussiske separatister to kontroll over byen øst I Ukraina lørdag. Foto: Reuters/Scanpix
En bevæpnet mann snakker til en prorussisk demonstrant foran politihovedkvartere i Slavjansk lørdag. Prorussiske separatister to kontroll over byen øst I Ukraina lørdag. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

EUs utenriksministre skal diskutere nye sanksjoner mot Russland

Krisa i Ukraina tema på toppmøte i EU i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kl. 12:30 møtes EUs utenrikministre til samtaler om den spente situasjonen i Ukraina.

Mulige nye sanksjoner mot Russland står på agendaen når EUs 28 utenrikministere skal diskutere krisen i Ukraina. Etter gårsdagens sammenstøt og dramatiske utvikling øst i Ukraina, venter omverdenen på hvilke signaler EU ønsker å sende, skriver NTB.

Varsler aksjon Borgermesteren i Donetskområdet, øst i Ukraina, varsler aksjon mot de prorussiske opprørerne i dag. Samtidig åpner Ukrainas president for folkeavstemning om området.

- Vi er nå i gang med en anti-terroraksjon der det vil bli slått hardt ned på provokatører og de som forstyrrer offentlig ro og orden. Vi innfører dette for å opprettholde freden i landet vårt, sier han til nyhetsbyrået Interfax, sier borgermester Sergeij Taruta i Donetsk.

Kl. 08:00 i morges gikk fristen fra ukrainske myndigheter gitt prorussiske aktivister frist til å fjerne seg fra barrikadene i flere Øst-Ukrainske byer.

- Dypt bekymret - Jeg er dypt bekymret for rekken av handlinger fra væpnede personer og separatistgrupper i ulike byer i Øst-Ukraina, sier utenrikssjef Catherine Ashton etter at prorussiske aktivister har beleiret bygninger i flere byer øst i Ukraina.

- Situasjonen er svært spent. Ledere i øst og vest må komme sammen for å unngå at den forverres. Situasjonen er ikke bare eksplosiv i Ukraina nå, det er en høyrisikosituasjon, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier til nyhetsbyrået AFP.

Bildt på banen Både EU og Nato har bedt Ukraina være tilbakeholdne i sine reaksjoner så langt, men nå tar Sverige, Luxembourg og Litauen til ordet for at Ukrainas rett til å bruke makt mot de væpnede aktivistene i øst.

- Dersom ulovlige væpnede grupper tok over politistasjoner og lokale myndighetskontorer i Sverige, ville vi brukt alle våre verktøy for å gjenopprette orden, skriver Sveriges utenriksminister Carl Bildt på Twitter.

Vil sende politi I forbindelse med dagens ministermøte i Luxembourg går Storbritannia, Sverige og Polen sammen om å sende politi- og justisstøtte til Ukraina.

- Å gjenopprette tilliten til rettsvesenet i Ukraina blir avgjørende for stabiliteten i framtida. Derfor foreslår vi en kapasitetsbyggende innsats, fokusert på støtte til politi og rettsvesenet, heter det i en uttalelse fra de tre landene, skriver NTB.

HOLDER VAKT: Pro-russiske aktivister holder vakt mandag morgen utenfor kontoret til borgermesteren i Slavjansk. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
HOLDER VAKT: Pro-russiske aktivister holder vakt mandag morgen utenfor kontoret til borgermesteren i Slavjansk. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer

De vil be om at EU seinest i juni tar en beslutning om å sende strategiske rådgivere til først og fremst Kiev.

- Utenriksministrene bør samtidig sende et tydelig signal om at EU fullt ut støtter den verdifulle innsatsen som gjøres av OSSEs observatører og valgovervåkere, skriver landene.

- EKSPLOSIV: EUs utenrikssjef Catherine Ashton mener situasjonen i Ukraina er eksplosiv.. Foto: Scanpix
- EKSPLOSIV: EUs utenrikssjef Catherine Ashton mener situasjonen i Ukraina er eksplosiv.. Foto: Scanpix Vis mer