SAMTALER: EUs utenrikssjef Catherine Ashton var lørdag i samtaler med palestinernes statsminister Salam Fayyad i byen Ramallah på Vestbredden. Foto: REUTERS / Mohamad Torokman / SCANPIX
SAMTALER: EUs utenrikssjef Catherine Ashton var lørdag i samtaler med palestinernes statsminister Salam Fayyad i byen Ramallah på Vestbredden. Foto: REUTERS / Mohamad Torokman / SCANPIXVis mer

EUs utenrikssjef krever slutt på Gaza-blokaden

Besøker Gaza søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Israel må lette på blokaden mot Gazastripen, krever EUs utenrikssjef Catherine Ashton. Hun startet lørdag et tre dager langt besøk i Midtøsten.

- Vi har gjort det klart at vi ønsker at befolkningen på Gazastripen skal kunne leve et ordinært liv. Grenseovergangene må åpnes for flyt av mennesker og varer i begge retninger, sa Catherine Ashton da hun møtte pressen sammen med palestinernes statsminister Salam Fayyad lørdag.

Israel har lettet noe på blokaden de siste ukene og har blant annet åpnet for import av byggematerialer som treverk og betong, men ifølge Salam Fayyad er Gazastripen fortsatt under beleiring.

- Gazastripen kan ikke overleve på import, det må også åpnes for eksport, sa han under pressekonferansen med EUs utenrikssjef.

Catherine Ashton startet sitt tre dager lange besøk i Midtøsten med samtaler med Salam Fayyad i byen Ramallah på Vestbredden.

Hun skal også til Israel for å holde samtaler med statsminister Benjamin Netanyahu og utenriksminister Avigdor Lieberman, og søndag skal hun besøke Gazastripen.

Det er den palestinske bevegelsen Hamas som har kontrollen på Gazastripen, men det er ikke planlagt noen møter mellom Catherine Ashton og tjenestemenn fra Hamas.

EU har stemplet Hamas som en terrororganisasjon.

(NTB)

BORDET: Israelske soldater bordet det tyrkiske skipet Mavi Marmara da det forsøkte å bryte blokkaden i mai. Ni aktivister ble drept da de forsøkte å levere nødhjelpsartikler til befolkningen på Gazastripen. REUTERS/Scanpix
BORDET: Israelske soldater bordet det tyrkiske skipet Mavi Marmara da det forsøkte å bryte blokkaden i mai. Ni aktivister ble drept da de forsøkte å levere nødhjelpsartikler til befolkningen på Gazastripen. REUTERS/Scanpix Vis mer