Eva - spanjolenes Askepott

Den seriøse, konservative spanske avisa El mundo presenterer Eva Sannum som Spanias Askepott på en egen nettportal til hennes ære. Avisa har allerede planlagt dronning Eva-suvenirene som vil oversvømme Spania dersom det blir bryllup.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa, som har et daglig opplag på over 200000 eksemplarer, regnes som et av de viktigste mediene i Spania.

På fronten av nettsida «El mundo presenterer Eva Sannum» er hun framstilt som Askepott i Disney-versjonen av eventyret, og som vordende pryd på spanske frimerker og pengesedler. Og som et utmerket objekt på suvenirskjeer og kastanjetter.

  • Du kan selv gå inn på Eva Sannum-portalen på:

www.elmundo.es

Alt med glimt i øyet, selvfølgelig, men nettsida har også et klart budskap: Avisa stiller seg bak Eva Sannum som en egnet framtidig prinsesse og dronning i Spania. Både avisas sjefredaktør og en anerkjent spaltist har i sine kommentarer på nettstedet stilt seg bak prins Felipes valg av kjæreste.

«Hvorfor ikke Eva Sannum?» spør sjefredaktør Pedro J. Ramirez. «Et tillitsvotum for prinsen» kaller spaltist Feliciano Barros sin kommentar.

72 prosent for

Også leserne støtter forholdet. I en ennå ikke avsluttet nettavstemning er 72 prosent for og 27 prosent mot giftermål. På nettportalen er en lang rekke leserinnlegg om Eva Sannum og hennes forhold til kronprinsen lagt ut.

Også flere filmsnutter med Eva Sannum på gata er lagt ut på nettet. I den supplerende teksten står det at hun «går rolig i Oslo-gatene før en mulig kunngjøring fra det spanske kongehuset».

På nettsidene sier El mundo flere ganger at det norske folket ønsker at Eva gifter seg med prins Felipe. Også en spansk kjendis kommenterer forholdet på video.

Videre spør avisa om de spanske leserne husker eventyret om Askepott, og presenterer like godt hele eventyret.

Suvenirer

Og det blir villere. Avisa har brukt effektiv billedmanipulering for å gi leserne et humoristisk framtidsscenario: suvenirene og klenodiene som vil oversvømme Spania dersom det blir bryllup. Dette er avisas egen beskrivelse:

  • Eva på frimerke:
«Tenk deg Eva som dronning. Tusenvis av fetisjobjekter og suvenirer til hennes minne vil oversvømme Spania. Et frimerke for samlere, monarkister og tilhengere av den vakre vikingkvinnen som får fundamentalistene til å rase.» Illustrert med et frimerke med verdi fem pesetas med portrett av Eva Sannum.

  • Eva på sølvtøy: «Teskjeer i sølv som gave til de kongelige bryllupsgjestene, eller til salgs i turistbutikkene på turistgata Gran Via i Madrid. Den britiske stilen har et anstrøk av kitsch. Ideell som hovedperson i sukkerskåla. Hvis du graverer inn datoen, øker de i verdi,» skriver avisa.
  • Eva på pengesedler: «Den kirkelærde vitenskapsmannen José Celestino Mutis fra 1700-tallets Cadiz, som pryder 2000 pesetas-sedlene, kan synge på siste verset. Ikke bare Euroen setter hans stilling i fare. Den mulige prinsessen av Astoria forsøker å vippe ham fra seddelen, litt etter litt.»

  • Eva på fingerbøl:
«For ikke å stikke seg i fingeren som Tornerose. Det finnes altfor mange løse nåler i verden til å vandre gjennom livet uten beskyttelse. En flott detalj man kan gi i gave for å hedre kjæresten.»

  • Eva på kastanjetter
: «Klikketiklakk. Kurs i sevillanas (en dans) og kastanjettenes kunst. Man må lære opp den {lsquo}framtidige' i patriotisk folkekultur. Hvis det i tillegg tjener til å la de av hennes motstandere som er hengivne til den andalusiske rytmen stå igjen med åpen munn under overklassefestene, så bedre enn best,» skriver avisa.

<B>VENTER PÅ EVA:</B> Den spanske avisa El mundo er helt klar for Eva Sannum som spansk dronning. Her er hun på modelljobb i Oslo tidligere i vår.