Eva hjelper Thorbjørn

Etter sin avsløring av korrupsjonsskandalen i det franske oljeselskapet Elf skal norsk-franske Eva Joly tipse utenriksminister Thorbjørn Jagland om tiltak mot korrupsjon og internasjonal kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes fryktede dommer og korrupsjonsjeger skal gi det norske utenriksdepartementet (UD) råd gjennom å delta i storprosjektet Global styring - dialogforum, som hadde sitt første møte i Oslo i går.

Joly ble internasjonalt berømt for arbeidet med å avsløre Elf-skandalen.

- Fantastisk

UD forbereder en stortingsmelding om globaliseringens utfordringer. Da var det nærliggende å be Joly om hjelp.

- Det er politikernes ansvar å gjøre noe med skjevhetene, så når norske UD faktisk gjør noe, er det fantastisk, sier Joly, som etterlyser politisk vilje til å ta nasjonal og internasjonal økonomisk kriminalitet på alvor.

- Man skal ordne det som kan ordnes. Jeg er blitt spurt av den franske nasjonalforsamling om hvordan man kommer hvitvasking og korrupsjon til livs. Jeg har svart at de bare kan gripe blyanten og skrive ned et lovforslag straks. Det vil de ikke.

Joly mener det er langt lettere å komme på banen med slike internasjonale råd fra Norge.

- Kreftene for å komme denne kriminaliteten til livs er sterkere i Norge enn i mange andre land, sier Joly, som mener hennes arbeid med Elf-skandalen har gjort henne til en farlig kvinne i Frankrike.

Trygg i Norge

- Folk reserverer seg mot å sitte ved siden av meg. De frykter jeg arbeider med en ny sak, og de frykter konsekvensene ved å bli sett sammen med meg. Her etterforsker jeg ingen ting og kan trygt sette meg ned for å snakke om dette. Jeg er glad for at man etterspør min ekspertise i Norge.

SINT: Jeg har vært sint på tingenes tilstand i sju år. Det er politikernes ansvar å gjøre noe med skjvhetene, så når det norske Utenriksdepartementet gjør noe, er det fantastisk, sier Eva Joly.