TIL ANGREP: Eva Joly, som er kandidat for De grønne i det franske presidentvalget, brukte store deler av talen under lørdagens valgmøte i Roubaix på å angripe president Sarkozy. Foto: AFP/Scanpix
TIL ANGREP: Eva Joly, som er kandidat for De grønne i det franske presidentvalget, brukte store deler av talen under lørdagens valgmøte i Roubaix på å angripe president Sarkozy. Foto: AFP/ScanpixVis mer

Eva Joly i strupen på president Sarkozy

Etter elendige meningsmålinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stilt overfor elendige meningsmålinger går Eva Joly til frontalangrep på president Nicolas Sarkozy i et forsøk på å blåse liv i valgkampen sin.

Joly, som er kandidat for De grønne i det franske presidentvalget, valgte den nordfranske byen Roubaix som arena for lørdagens valgmøte.

Etter en lang rekke hyllester fra fremtredende partifeller gikk Joly på talerstolen til takfaste heiarop. Hun brukte store deler av talen på angripe president Sarkozy.

- Sarkozy har brukt store deler av presidentperioden på å gi gaver til sine rike venner, hevdet Joly.

Den tidligere korrupsjonsjegeren gjorde også et poeng ut av Sarkozys tette bånd til Gabons avdøde president Omar Bongo.

- Bongo finansierte Sarkozys valgkamp i 2007, påpekte hun.

- Blir herset med Drøye to måneder før første valgomgang viser de fleste målingene mellom 2 og 3 prosents oppslutning for Joly. Det er under halvparten av hennes uttalte mål på rundt 7 prosent.

Denis Baupin, viseordfører i Paris og en maktfaktor i partiet, har kun én strategi for å bedre oppslutningen fram mot valget.

- I de 70 dagene fram til første omgang må vi hamre inn at det ikke er noen motsetning mellom sunn økonomi og god miljøpolitikk, sier han til NTB.

I tillegg til svake målinger får Joly også dårlige skussmål av franske velgere, som oppfatter henne som uærlig og usympatisk.

Årsaken til den harde medfarten er at De grønne er et lite parti, mener Baupin.

- Vi blir herset med. Mediene skriver heller om henne som person enn om budskapet vårt, påpeker han.

Mot kjernekraft I talen til de rundt 1.500 tilhengerne sa Joly også at hun ønsker å skattlegge kapitalinntekter høyere, mens vanlige folk bør betale mindre skatt.

Joly gjentok også sin motstand mot kjernekraft og la til at motstanden er blitt sterkere etter ulykken ved atomkraftverket i Fukushima i fjor.

På gata i Roubaix forteller 35 år gamle Said Hassan at han liker Joly, men at han ikke kommer til å stemme.

- Jeg har jobben min, familien min og det holder for meg. Politikk er bortkastet tid, slår han fast overfor NTB.

Lav valgdeltakelse Joly ankom Roubaix allerede fredag og var da mest opptatt av at mange franskmenn ikke benytter stemmeretten, spesielt unge mennesker.

Ifølge Joly er det spesielt venstresiden som har sittet hjemme ved tidligere valg.

- Det kan føre til en ny periode for Sarkozy, og det liker jeg ikke, understreket hun mens hun viste fram et jakkemerke med påskriften «Jeg stemmer, altså er jeg».

Valgkamparbeideren Clement Girard mener at De grønnes budskap ofte overskrider de tradisjonelle skillelinjene i politikken, og at det derfor er vanskelig å nå ut til vanlige folk.

- Vi er nødt til å heve debatten. Vi må få folk til å skjønne at miljøpolitikk er viktig, uavhengig av om man tilhører venstre- eller høyresiden, sier han.

(NTB)