Eva Joly ut mot Hollande: - Dette er ingen krig

Eva Joly beklager at politikerne i EU ikke var forutseende da det tidligere ble vurdert å ta inn Tyrkia som medlem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL / OSLO (Dagbladet): Dagbladet møtte i dag tidligere presidentkandidat for De grønne i Frankrike og nåværende EU-parlamentariker, norsk-franske Eva Joly på hennes kontor i Europaparlamentet i Brussel.

Terrorangrepene i Paris fredag, der 129 mennesker ble drept, er det store samtaleemnet i EUs hovedsete. Den norskfødte politikeren har levd og jobbet i Paris nesten hele sitt liv. I januar i år mistet hun flere gode venner da satiremagasinet Charlie Hebdo ble angrepet av terrorister.

Det er en sterkt preget Joly som møter Dagbladet.

- Det er et sjokk for hele den franske befolkningen og vi forsøker å forstå hva som egentlig skjer med oss, sier Joly.

- Dette er ingen krig I etterkant har president François Hollande bedt om tre måneders krisetilstand, som blant annet gir større fullmakter for overvåkning og regulering av bevegelses- og forsamlingsfrihet. Joly virker å være uenig i flere av tiltakene.

- Det er ingen enkel løsning på terroristproblemet. Det har vært attentater i Tyrkia, Tunis og Frankrike. Det er et system der de sprer redsel og forsøker å få våre åpne demokratiske samfunn - alt det de ikke liker - til å leve i redsel og krype i skjul.

- Vi kan heller ikke neglisjere at dette er et resultat av kaoset i Nord-Afrika og Midtøsten. Så lenge vi ikke klarer å finne en løsning i Syria, vil problemet være der. Det er ingen enkel løsning, sier Joly til Dagbladet.

- Er det mulig å bevare enkeltmenneskets frihet samtidig som vi må beskytte oss mot terror?

Joly viser til en rapport om CIAs metoder etter 11. september 2011.

- Den viser at det er nytteløst å drive tortur og full overvåkning. Vi må bevæpne oss med erfaringer. Det å gi opp våre friheter som vi har brukt hundrevis av år på å bygge opp, kan vi ikke. Dette er kronjuvelen vår - og det kan vi ikke gi opp.

Kritiserer Hollande Joly benyttet også anledningen til å kritisere Frankrikes president François Hollande. Bare timer etter angrepet var han ute og erklærte at hevnen mot IS ville bli nådeløs.

Seinest i går holdt han en tale til det franske parlamentet der han erklærte at Frankrike er i krig. Joly vil ikke gå med på at landet hennes er i krig.

- Det må ny tenkning til. Vi kan ikke tenke i gamle kategorier. Når jeg hører regjeringssjefene sier vi er i krig, tenker jeg at dette er ingen krig - dette er en ny kategori. En krig er mellom to stater, og Daesh (et arabisk navn på IS) er ikke en stat. En krig er til for å løse konflikter, men dette er en konflikt født på en ruin av USAs intervensjon i Irak, sier Joly.

På spørsmål om hva politikerne i EU-parlamentet kan gjøre for å forhindre terror, har Joly færre forslag til løsning.

- Vi kan ikke tro at vi bare kan sette folk i fengsel og overvåke. Løsningen er politisk. Dessverre har ikke EU egentlig en utenrikstjeneste. Vi har en svak posisjon som bare kan brukes når alle landene er enig, det er vi nesten aldri. EU er en økonomisk gigant, men en politisk dverg. Vi har heller ingen hær, så diplomatisk er vi ikke sterke, sier hun.

Hun peker imidlertid på resolusjoner som kan settes i verk i EU-parlamentet som representerer EUs 500 millioner borgere. Videre peker hun på nylige internasjonale samtaler mellom verdens stormakter, og håper de nærmer seg enighet om hvordan de kan løse problemet i Syria.

- Adkilt fra samfunnet - Jeg vil beklage at våre politikere ikke var forutseende da de tidligere vurderte om Tyrkia skulle få bli medlem i EU. Da hadde vi et håp om at statsminister Erdogan var moderat. Hvis vi hadde fått inn Tyrkia som EU-medlem for noen år siden, ville dette landet kunne ha virket som en mediator i dette området av verden. Tyrkia ble dessverre et mislykket kapittel.

Eva Joly sier at 10 prosent av befolkningen i Frankrike er etterkommere av innvandrere fra kolonitiden.

- Vi har ikke vært flinke til å gi dem en naturlig del av samfunnet vårt. På 1960 og 1970-tallet ble det bygd enormt mange leilighetskomplekser for innvandrerne i drabantbyer. De har dessverre blitt adskilt fra resten av samfunnet, og det er et faktum at en dyktig mekaniker eller ingeniør har problemer med å få jobb dersom han heter Mourad eller Elhadj. Jeg er redd det ennå vil ta lang tid å få disse integrert i samfunnet på en måte som kan dempe konfliktnivået, sier Eva Joly.