Eva Joly valgt inn i Europa-parlamentet for Frankrike

Første nordmann i EU-organet noensinne.

EUROPAPARLAMENTARIKER: Eva Joly er den første nordmannen som er valgt inn i EUs folkevalgte forsamling. Foto: ERIC PIERMONT/AFP/SCANPIX
EUROPAPARLAMENTARIKER: Eva Joly er den første nordmannen som er valgt inn i EUs folkevalgte forsamling. Foto: ERIC PIERMONT/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| PARIS/OSLO (Dagbladet): Eva Joly er valgt inn i EU-parlamentet for Frankrike. Det bekrefter hun overfor NTB i 21.45-tida.

Dermed er Joly, som representerer partiet Europe Ecologie - eller De grønne, den første med norsk statsborgerskap som velges inn og deltar for fullt i EUs folkevalgte organ.

- Jeg blir den mest kjente norske kvinnen i Europa, sier Joly til Dagbladet da de offisielle valgresultatene ruller over TV-skjermene.

- Jeg representerer alle franskmenn og alle EU-borgere. Men ikke nordmenn, dessverre, sier hun.

Historisk
Seint i kveld strømmet valgresultatene inn etter at franskmennene stemte inn regionale kandidater til å representere dem i Europaparlamentet.
 
En av dem skrev historie, sett med norske øyne: Den norsk-franske korrupsjonsjegeren Joly skal de neste fire åra forfølge sine hjertesaker i Brussel og Strasbourg.
 
Joly, som i flere år jobbet med finanskriminalitet, er velkjent i Frankrike for sine juridiske korstog mot korrupsjon på 90-tallet, blant annet i den franske oljegiganten ELF.
 
I bøker har hun seinere fortalt om drapstrusler og hevntokt som følge av dommene, som markerte et gjennombrudd i Frankrikes rettsvesen.
 
Nå skal hun ta kampen videre til EUs maktsenter Brussel. At De grønnes profil mest handler om miljø, vekker ingen bekymringer for juristen.
 
- Jeg stiller på De grønnes plattform, som blant annet er en helhetlig økologisk plan for Europa. Men vi må huske på at det er en klar sammenheng mellom mangel på miljøvern og samfunnstilstedeværelsen av korrupsjon, skatteparadiser og lite rettferdighet, sier Joly til Dagbladet.
 
68-er og bondeaktivist
De grønne i Frankrike satset på markante personligheter foran årets valg. Den militante bondeaktivisten José Bové er valgt inn fra Sør-Frankrike, sammen med den kjente 68-eren Daniel Cohn-Bendit, førstekandidat fra Paris.
 
Joly og de to er langt fra enige på alle områder - blant stridsområdene er om EU skal gå videre med å vedta en ny grunnlovstraktat, og tillatelser til kameraovervåking innen unionen.
 
I løpet av valgkampen har de allikevel klart å kjøre en velregissert kampanje og hentet inn andre partiers forsprang på meningsmålingene.

Jolys erfaringer fra rettssaler og hennes personlige historie brukes for fullt i valgkampen. Hun gjentatte ganger langet ut mot en økonomisk og politisk elite mett på seg selv, blant dem Frankrikes president Nicolas Sarkozy og hans kontakter.
 
- I en økonomisk krise som den Europa opplever, vil ikke folk akseptere lønnsforskjeller på flere tusen prosent. Tusenvis opplever jo å få sparken mens andre sitter med bonuser, sier Joly til Dagbladet.

Nasjonalistisk valgskred
I dag har de konservative flertallet i Europaparlamentet, men i 22-tida er foreløpig det samlede resultatet usikkert.
 
I Nederland lakk det ut at den islam-hetsende og EU-fiendtlige kandidaten Geert Wilders gikk av med seieren og sikret sitt parti seks plasser i parlamentet.

Valget hadde en historisk lav valgdeltakelse. Og eksperter mener dette kan være en trend i flere øvrige land. Om de har rett, vil vise seg i morgen, når alle nasjonale resultater er hentet inn.
 
Den forventet lave valgdeltakelsen gjorde at flere partier med særinteresser, som det svenske fildelingsvennlige Piratpartiet, stilte til valg i håp om å kapre plasser.

Vil kaste Barroso
Selv om det i kveld er uklart hvilke fraksjoner som dominerer Europaparlamentet de neste fire åra, er Joly klar på at De grønne vil hindre kommisjonens sittende president i å bli gjenvalgt.
 
- Jeg håper å være delaktig i å bli kvitt José Manuel Barroso, sier Joly til NTB, som mener portugiseren vært utydelig i håndteringen av finanskrisen.

Partikameraten og aktivisten José Bové er kjent for mye idealisme og lite respekt for loven.

Bové, nyvalgt medlem i Europarlamentet, skapte overskrifter i verdenspressen og bekymringer hos matvareindustrien, da han ledet an i en aksjon som bokstavelig talt demonterte en McDonald's-restaurant i 1999.

Dagen før den nye McDonald's-restauranten i Milleu skulle åpnes, samlet bønder, fagforeningsmedlemmer og vanlige innbyggere seg til et et angrep på hurtigmathøyborgen.

Sabotasjeaksjoner
- Målet er å handle ikke-voldelig, men symbolsterkt i fullt dagslys og med størst mulig deltakelse, sa Bové den gang.

Han har også ledet flere sabotasjeaksjoner mot åkrer og industri som fremstiller genmodifisert mat, blant annet i Brasil, og har flere ganger vært en tur bak gitter som lønn for innsatsen.

Til tross for at Bové bare vil holde ett av 736 seter i Europaparlamentet, vil han trolig skape stor oppmerksomhet rundt sitt budskap om kortreist økologisk mat til europeere og globaliseringskritikere.

Som en ansatt ved De grønnes hovedkontor i Brussel forklarte undertegnede over telefonen:

- Hvorfor Bové skal sitte i EU-parlamentet for oss? Vel, jeg tror det kan bli utrolig morsomt!