- Eva var en trussel mot monarkiet

PARIS (Dagbladet): Det unge spanske monarkiet hadde ikke tålt et bryllup mellom prins Felipe og norske Eva Sannum. Til det er det for skjørt, konkluderer seriøse franske aviser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Prins Felipe må bli like populær som sin far for at monarkiet skal ha en sjanse.

- For en stor del av opinionen avhenger monarkiets kontinuitet av prins Felipes evne til å bli like godt likt som sin far. Det er den avgjørende betingelsen for at monarkiet beholder sin betydning i Spania, skriver den franske avisa Le Figaro.

Den spanske historikeren Santos Julia sier det samme.

- Jeg forstår at kong Juan Carlos er bekymret for sin sønns bryllup, hvis han gifter seg med en person som ikke er den rette til å vinne den vanlige spaniers hjerte. Forbindelsen mellom monarkiet og folket kan bli brutt, som så mange ganger før i historien. Fem spanske konger er blitt utvist fra landet. Monarkiet er skjørt, sier Julia.

Statlige hensyn

Ifølge den seriøse avisa Le Monde, som i går omtalte forholdet på førstesida, var det statlige hensyn som gjorde at det ikke ble noe av et bryllup. Ifølge Le Monde var bruddet med Eva prins Felipes første skr itt på vei mot tronen.

Det betyr med andre ord at den norske modellen og studenten Eva Sannum faktisk representerte en trussel mot det spanske monarkiet.

- Hun lyktes ikke i å vinne det spanske folket. Hun er datter av skilte foreldre og av beskjeden opprinnelse. Flertallet i Spania holdt mot henne at hun blant annet var protestant og ikke hadde høyt nok kulturelt nivå for en dag å stige opp på den spanske tronen, skriver Le Figaro.

Ifølge Julia var det ikke Eva Sannums person som var problemet, men monarkiets historiske skrøpelighet.

Samtykke

Men Spanias statsminister José Marma Aznar mente ekteskapet mellom prins Felipe og Eva hadde bydd på juridiske problemer. Felipe må ha sin fars og nasjonalforsamlingens samtykke i valg av hustru.

Blant medlemmene av Aznars parti har flere sagt at de ikke var enige i prinsens valg av Eva Sannum, og at de ikke ville samtykket.

Presset var enormt på prins Felipe. Nå håper sp anjolene at han finner seg en verdig kvinne, kanskje en prinsesse. De ville se gjennom fingrene med det hvis han eventuelt hadde utenomekteskapelige eventyr, slik spansk skandalepresse mener hans far har.

- LYKTES IKKE: Eva Sannum lyktes ikke i å vinne det spanske folket. Hun er datter av skilte foreldre og av beskjeden opprinnelse, skriver den franske avisa Le Figaro.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer