Evakuerer 500 neshorn til hemmelig sted

På syv år har antall ulovlig skutte neshorn økt fra 13 til 1104 i Sør-Afrika.

DREPES: Neshorn drepes i stor skala på grunn av den høye verdien på hornene. Foto: AP/NTB Scanpix.
DREPES: Neshorn drepes i stor skala på grunn av den høye verdien på hornene. Foto: AP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Afrika planlegger å evakuere flere hundre neshorn fra Kruger nasjonalpark til hemmelige steder der de er trygge for krypskyttere, opplyser landets miljøminister.

- Det er gjort et vedtak om denne forflytningen, sier miljøminister Edna Molewa. Hun sier regjeringen har fattet en handlingsplan for å stoppe den stadig økende jakten på neshorn-horn.

- Omplassering fra Kruger nasjonalpark til tilfluktssteder kan føre til en økning i neshornstammen i Sør-Afrika, sier hun. Steder som er vurdert for evakueringen er den østlige grensen mot Mosambik, statlig eide parker og områder, samt private parker.

Myndighetene opplyser at de kan evakuere opp til 500 neshorn, som hver veier ett tonn eller mer. Sør-Afrika har rundt 80 prosent av alle gjenlevende neshorn i Afrika.

Flere soldater Ulovlig neshornjakt blir et stadig større problem i Sør-Afrika, og antallet har økt fra 13 i 2007 til 1.004 i fjor - til tross for økt tilstedeværelse av soldater i reservatet. Det er anslått at det kun er igjen 8.400 stumpneshorn, også kalt hvitt neshorn, i Kruger nasjonalpark.

Hornene, som er i samme materiale som fingernegler, er ettertraktet som statussymboler av den asiatiske middelklassen.
Kruger nasjonalpark er på størrelse med Wales eller Israel.

Noen naturvernere anslår at hornene til neshornet har en gateverdi på rundt 65 000 amerikanse dollar per kilo. Det gjør de mer verdifulle enn platina eller gull.

Flyttingen av neshornene er den største operasjonen Kruger Nasjonalpark har gjennomført i historien. I 2009 måtte de flytte 250 dyr på grunn av krypskyttere, og totalt har de nå flyttet 1450 neshorn.