Evakuerer boliger flere steder

Uværet «Gyda» har truffet land. Nå evakueres boliger flere steder i Møre og Romsdal.

Vi følger ekstermværet. Det er varslet voldsomme mengder regn i Møre og Romsdal og deler av Trøndela... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MOLDE/OSLO (Dagbladet): Det varslede uværet er i ferd med å treffe for fullt.

Seint onsdag kveld ble 40 boenheter evakuert i Eresfjord i Molde som følge av ekstremværet «Gyda». Årsaken er flomfare.

- Situasjonen er ikke prekær, men kommunen velger å evakuere innbyggerne i kveld framfor å måtte gjøre det midt på natta, skriver ordfører Torgeir Dahl i ei pressemelding.

GYDA: Ekstremværet Gyda herjer langs Norskekysten. Redningsselskapet deler video for å vise forholdene for redningsskøyta i Svolvær. Vis mer

Vurderer ytterligere evakuering

Kommunen meldte først at det var 90 personer som ble berørt av evakueringen. I 02-tida ble dette antallet nedjustert til 44.

- Det ble først tatt utgangspunkt i hvor mange som eier boliger i det aktuelle området. Men det er en del fritidseiendommer der, i tillegg til at noen ikke har vært hjemme i kveld, så det er 44 personer som faktisk har blitt evakuert ut av området, sier operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt, Arild Reite, til Dagbladet.

Like etter midnatt opplyser Dahl til NRK at politiet nå vurderer å evakuere et større område.

- Vi ser at Dokkelva har steget over en meter siden klokka sju i kveld. Historisk vet vi at den kan gå over sine bredder, og tror også at det kan skje nå, sier ordføreren til kanalen.

Her er både politiet og brannvesenet i gang med å evakuere de aktuelle husene. Både Sivilforsvaret og Norsk Folkehjelp bidrar på stedet.

Kriseledelsen i kommunen hadde et møte klokka 23.30 for å få en oppdatering på situasjonen. Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med kommunen etter krisemøtet.

Flere boliger blir evakuert i Ørskog etter et jordras i Bjørndalen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Flere boliger blir evakuert i Ørskog etter et jordras i Bjørndalen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

Evakuering i Ålesund

I Ørskog i Ålesund har det gått et jordras som fører til at flere boliger blir evakuert.

- Det har gått et leirras i et byggefelt. Det er ingen personskade, men vi er usikre på grunnforholdene i området og hvorvidt det er rasfare eller ikke. Derfor har vi besluttet å evakuere 16 boliger. Kommunen har skaffet midlertidig overnattingsmuligheter for de som rammes, sier Reite til Dagbladet.

Operasjonslederen understreker at evakueringsområdene i Ålesund og Molde vil bli undersøkt av en geolog torsdag morgen.

GYDA: Ekstremværet «Gyda» herjer og det er utstedt 33 farevarsler. 12. januar 2022. Video: Emma Thingstad Dalen. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Vis mer

- Bli hjemme!

Ekstremværet - som traff Norge onsdag morgen - har skapt problemer både på sjø og land.

- Vi regner med at det vil være ganske kraftig med både vind og nedbør i kveld, fram til i morgen kveld, sa Anita Berglund, trafikkoperatør i Statens vegvesen i Vegtrafikksentralen i Midt-Norge, til Dagbladet onsdag kveld.

De har ekstra ansatte på vakt som følge av uværet.

- Vi oppfordrer folk til å holde seg hjemme i kveld og i natt. Så anbefaler vi å oppdatere seg på trafikkmeldingene utover kvelden hvis du skal ut og kjøre.

I tillegg anbefaler hun å ta med gode klær og mat hvis du skal ut og kjøre i Midt-Norge.

- Du kan bli stående mange plasser. Det er mye vann og kan gå ras.

18 stengte veier

Trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen midt, Eirik Meyer Jensen, opplyser til Dagbladet ved 07.15-tida torsdag morgen at det er totalt 18 veier i Trøndelag og Møre og Romsdal som er stengt på grunn av værrelaterte hendelser.

- Man må ta det forsiktig og kjøre etter forholdene. Om det er mulig så bør man kanskje vurdere å la bilen stå i dag, sier Meyer Jensen.

Han sier samtidig at de gjør så godt de kan med å oppdatere trafikkmeldingene og ber i tillegg trafikantene følge med i media før de legger ut på veien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer