Evakuerer boligområder på Svalbard

NVE melder om betydelig snøskredfare.

Foto: Sysselmannen på Svalbard / Facebook
Foto: Sysselmannen på Svalbard / Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sysselmannen på Svalbard skriver på sin facebookside at det har blitt besluttet å evakuere boliger og innføre ferdselsforbud.

Dette gjelder for områdene Lia og Nybyen.

Framskyndet evakuering
Evakuering og ferdselsforbudet gjelder fra klokka 22 mandag kveld og inntil videre. Beslutningen er tatt på bakgrunn av værprognosene og skredfaglige vurderinger fra NVE.

Longyearbyen på Svalbard. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Longyearbyen på Svalbard. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
SVALBARD: Vei 228 i Longyearbyen på Svalbard ble rammet av et snøras 21. februar i år. En bygning som ligger nærmest inn mot Sukkertoppen ble totalskadet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SVALBARD: Vei 228 i Longyearbyen på Svalbard ble rammet av et snøras 21. februar i år. En bygning som ligger nærmest inn mot Sukkertoppen ble totalskadet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Det er meldt muligheter for mye nedbør og sørøstlig storm på utsatte steder fra tirsdag. Evakueringen gjennomføres i kveld fordi det er usikkert når uværet kommer.

- Vi følger værutviklingen nøye og har løpende kontakt med NVE, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt på Facebook.

Torsdag informerte sysselmannen om at det ville bli forbud mot ethvert opphold i den øvre delen av Lia fra og med 22. desember, men på grunn av NVEs vurderinger framskyndes evakueringen.

Betydelig snøskredfare
​NVE melder om betydelig snøskredfare - faregrad 3 - fra i morgen.

«Kraftig vind med betydelige nedbørsmengder vil føre til en rask økning av snøskredfaren. Det finnes også snø i terrenget som er tilgjengelig for vind fra sør, noe som vil øke pålagring i leområder. I områder med stor pålagring vil ustabil fokksnø og vedvarende svakt lag av kantkorn ved bakken være skredproblemene», er NVEs skredfarevurdering.

Folk oppfordres til å ta sine forholdsregler og følge med på nettsidene til Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre.

Sikten vil være dårlig for brøytemannskapene, og sysselmannen ber derfor folk om å være svært varsomme når de ferdes på og langs veiene. Løse gjenstander må sikres for ikke å bli tatt av vinden.

I 11-tiden 19. desember 2015 gikk et stort snøskred fra fjellet Sukkertoppen i Longyearbyen. 42 år gamle Atle Husby døde i selve skredet, mens to år gamle Nikoline Røkenes døde på sykehus dagen etter. Totalt ti hus ble ødelagt av snøskredet. I alt befant det seg 24 personer i husene, skriver NTB.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer