Evakuerer deler av sentrum etter bibliotek-brann

Mannen som er pågrepet for brannen i Larvik bibliotek var siktet etter mordbrannparagrafen i forrige uke, men ble løslatt etter en polititabbe.

BRANN: Det brøt ut en omfattende brann på Larvik bibliotek lørdag morgen. Video: Alexander Vestrum / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politiet evakuererdeler av Larvik sentrum som følge av brannen i Larvik bibliotek.

Det bekrefter operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt Øystein Eikedalen overfor Dagbladet.

- Etter råd fra kommunelegen i Larvik har vi besluttet å evakuere alle innenfor en radius på 100 meter, sier Eikedalen.

Larvik kommune har samtidig sendt ut SMS til beboere i Larvik sentrum. I meldingen heter det at Farrishallen er åpnet som evakueringssted for beboere som føler fysisk ubehag grunnet røyken i området.

Løslatt etter polititabbe

En mann i 20-åra fra Vestfold er pågrepet, mistenkt for å ha stå bak brannen, som begynte i en konteiner like ved biblioteket.

Det er samme mann som i forrige uke ble pågrepet og mistenkt for ildspåsettelse i flere søppelkasser og søppelkonteinere, bekrefter politiet overfor Dagbladet.

Da ble mannen siktet etter det som nå tilsvarer den tidligere mordbrannparagrafen, skriver Østlands-Posten, som først omtalte saken.

Han ble løslatt etter å ha blitt avhørt i Tønsberg torsdag i forrige uke, bare noen timer etter at han ble pågrepet og siktet for å ha tent på flere søppelkasser inntil husvegger i Larvik.

Problemet var at etterforskerne i Larvik ikke visste at mannen ble løslatt, skriver lokalavisa, som trodde mannen i 20-åra fremdeles var i arresten.

- Dette er stygt - en meget alvorlig sak. Dette kunne blitt fatalt og det er bare tilfeldig at flere av brannene ikke utviklet seg, sa Knut Vidar Vittersø, som leder etterforskningsavdelingen i Larvik til Østlands-Posten i forrige uke.

Påtaleansvarlig i Sør-Øst politidistrikt innrømte samtidig at det var «kommunikasjonssvikt».

Mannen ble derfor aldri framstilt for fengsling etter polititabben.

- Brenner godt

Klokka 08.37 meldte brannvesenet til Sør-Øst politidistrikt at de ikke hadde kontroll på brannen, opplyser politiet.

SPREDT SEG: Brannen har etter at dette bildet ble tatt, spredt seg, ifølge politiet. Foto: Geir Eriksen / Gfoto
SPREDT SEG: Brannen har etter at dette bildet ble tatt, spredt seg, ifølge politiet. Foto: Geir Eriksen / Gfoto Vis mer

Like etter, i 09.00-tida, hadde brannen spredt seg ytterligere til andre deler av biblioteket, forteller operasjonsleder Øystein Eikedalen til Dagbladet.

Nå er altså brannen så kraftig at politiet er nødt til å evakuere.

- Det brenner godt på taket, og det er bestilt en gravemaskin for å rive ned noen kobberplater som gjør slukningsarbeidet krevende, sier Eikedalen.

Brannvesenet arbeider med å få nok vann gjennom taket, forteller han.

Like før klokka 14 meldte politiet at brannen er slukket.

BRANN: Det brøt lørdag morgen ut brann i biblioteket i Larvik. Brannen startet i en konteiner utenfor og spredde seg til biblioteket. Foto: Alexander Vestrum / NTB Scanpix
BRANN: Det brøt lørdag morgen ut brann i biblioteket i Larvik. Brannen startet i en konteiner utenfor og spredde seg til biblioteket. Foto: Alexander Vestrum / NTB Scanpix Vis mer

Fulgte spor

Brannen begynte i en konteiner som sto langs biblioteket.

- Hundepatruljen fulgte et spor fra konteineren og fant en mann utendørs, ikke langt unna der brannen hadde startet, sier operasjonslederen.

Mannen er kjørt i arresten i Tønsberg, og er kjent av politiet fra tidligere. De ønsker å avhøre ham i løpet av dagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer