Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Evakuerer flere bygder i Jämtland etter skogbrann

Flere bygder evakueres natt til torsdag.

EVAKUER: Innbyggere i byene Hanåsen, Binnäset og Björnsjövallen i Bräcke kommune i Jämtland oppfordres til å forlate sine hjem umiddelbart. Foto: TT / NTB Scanpix
EVAKUER: Innbyggere i byene Hanåsen, Binnäset og Björnsjövallen i Bräcke kommune i Jämtland oppfordres til å forlate sine hjem umiddelbart. Foto: TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere bebygde områder i Jämtland län i nordvestlige Sverige ble evakuert natt til torsdag, som følge av de kraftige skogbrannene i områdene.

Det melder svenske medier, deriblant Expressen.

Innbyggerne i Hanåsen, Binnäset og Björnsjövallen i Bräcke kommune i Jämtland ble oppfordret til å forlate sine hjem umiddelbart.

- Akkurat nå er brannen i Hanåsen helt ute av kontroll. Ingen boliger er foreløpig i fare, men veiene i området står i fare for å bli uframkommelige. I første omgang er det derfor vi velger å evakuere mens det er tid, uttalte stabssjef Niklas von Essen ved redningstjenesten i Jämtland til SVT Nyheter natt til torsdag.

Omkring 20 boliger og 100 beboere er berørt av evakueringen.

44 skogbranner

Det pågår nå 44 skogbranner over hele Sverige, ifølge SOS Alarm. Noen av de kraftigste foregår nettopp i Jämtland län.

Klokka 00.40 natt gikk det ut en såkalt VMA (viktig melding til allmennheten) til innbyggerne i Gällö i Bräcke kommune, skriver Aftonbladet.

I dette varselet fikk innbyggerne beskjed om å forlate sine hjem umiddelbart, som følge av en brann øst for Gällö.

Den svenske redningstjenesten i området Hanåsen i Bräcke kommune startet i forbindelse med tordenvær tidligere onsdag.

- Evakuering må skje så fort som mulig. Brannen i Hanåsen vil forhindre evakuering mot Gällö, lyder instruksen, som detaljert forklarer hvem som skal forlate boligene og hvor de skal begi seg, skriver NTB.

Videre ble folk oppfordret til å høre på radioen for videre informasjon.

70 til 90 allerede evakuert

Mellom 70 og 90 personer omfattes allerede av evakueringer i Kårböle i Ljusdals kommune i Gävleborg i løpet av natten.

I området rundt Gäollö er det to skogbranner. Disse brannene er om lag en halv mil fra hverandre, skriver Aftonbladet.

- Den ene brannen begynner å true veien gjennom bygda. Innbyggerne mellom de to brannene risikerer å bli innestengt. Derfor vil vi evakuere området, sier Niklas von Essen, stabssjef ved redningstjenesten i Jämtland, til Aftonbladet.

Det er rundt 40 personer fra brannvesenet som jobber med å slukke disse brannene.

- Vi vil være føre var, og derfor evakuere. Politiet går rundt fra dør til dør nå, og de fleste husene er fritidsboliger, sier Essen.

- Det som har skjedd i natt, er at vi ikke har fått kontroll på brannen i Hanåsen, sier Essen videre.

Norge bistår

Norge har sendt fire nye skogbrannhelikoptre til Sverige, som dermed har lånt til sammen ti norske helikoptre, skriver NTB.

I tillegg bistår frivillige brannfolk fra Trøndelag. Fra Danmark vil det torsdag morgen ankomme 22 brannfolk som skal bidra.

Sverige har også fått bistand fra EU-landet Italia, som har sendt brannfly,

Disse italienske brannflyene vil torsdag få bistand av to franske fly av samme type. Disse flyene har en kapasitet på 6000 liter vann.