Evakuerer folk med buss og helikopter: Frykter at demning vil briste

Situasjonen er dramatisk i Flåm.

DRAMATISK: Flåm ble bokstavelig talt oversvømt tirsdag ettermiddag. 200 personer er evakuert fra bygda. Ansatte i Flåm Guide Service prøver her å lede vann vekk fra basen sin ved kaia. Foto: Arne Veum / NTB scanpix
DRAMATISK: Flåm ble bokstavelig talt oversvømt tirsdag ettermiddag. 200 personer er evakuert fra bygda. Ansatte i Flåm Guide Service prøver her å lede vann vekk fra basen sin ved kaia. Foto: Arne Veum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hovedredningssentralen setter nå inn to SeaKing redningshelikoptre for å bistå med evakuering fra de enorme vannmassene i Flåm.

Like før klokka 00.30 opplyser Hovedredningssentralen på Twitter at redningshelikopteret fra Florø har evakuert 22 personer fra tre steder i Flom, og at helikopteret er dratt til Sogndal for å fylle drivstoff. De opplyser også at det andre helikopteret fra Sola har begynt evakueringen og har hentet to personer.

Situasjonen er svært dramatisk, der det er igangsatt evakuering fra flere områder som enten er rammet, eller trues av de enorme vannmassene.

- 22 må evakueres med helikopter. Noen fra hus og noen i terrenget. De er spredt i området oppover Flåmsdalen, opplyser redningsleder Andreas Bull ved Hovedredningssentralen til Dagbladet.

I tillegg frykter man nå for tilstanden til en eldre demning, som truer med å legge et større område under vann.

- Her er det et større område og mange personer som evakueres for sikkerhets skyld. Dette gjøres med buss, opplyser hovedredningssentralen.

Til sammen 200 personer i Flåm måtte evakueres på grunn av de store vannmengdene, skriver NTB. For mange har kvelden vært svært dramatisk. Flere innbyggere måtte flykte fra flommen, og ei større gruppe søkte ly under ei steinhylle før de ble evakuert.

- Det var helt nødvendig å trekke opp her, for det nærmeste nabohuset gikk for en time siden, og et annet hus nedenfor ble tatt en halv time før. Vi turde ikke være der nede lengre, sier Ingeborg Bakketun Ottosson til NRK sent i kveld.

Hun satt med en gruppe på 10-12 personer, deriblant flere barn, under en fjellhylle og ventet på å bli evakuert med helikopter.