RØDT OG GIFTIG:  Giftslammet dekker bakken, kjellere og første etasje i husene i landsbyen Kolontar etter at giftdemningen til et aluminiumsverk brast mandag. FOTO: BALAZS MOHAI, MTI/AP/SCANPIX.
RØDT OG GIFTIG: Giftslammet dekker bakken, kjellere og første etasje i husene i landsbyen Kolontar etter at giftdemningen til et aluminiumsverk brast mandag. FOTO: BALAZS MOHAI, MTI/AP/SCANPIX.Vis mer

Evakuerer hele landsbyen

800 har forlatt sine hjem i formiddag. Frykt for et nytt giftutslipp i Ungarn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
I frykt for et nytt utslipp evakuerer myndighetene i Ungarn en landsby ved anlegget der enorme mengder giftslam lekket ut mandag.

Ifølge AFP har 800 mennesker dratt fra landsbyen Kolontar, og lokale og internasjonale pressefolk i området har også blitt bedt om å dra på grunn av faren.

Det er tvil om flere diker i det allerede skadede anlegget er sterke nok til å holde.


Også nabolandsby Også nabolandsbyen Devecser kan bli evakuert.
Så langt er sju personer bekreftet døde som følge av at store mengder rødt, giftig slam lekket ut mandag denne uken. Én person er fortsatt savnet.
Også nabolandsbyen Devecser kan bli evakuert.

 OPPRYDDING:  En mann rensker opp i giftgjørma etter det katastrofale utslippet mandag. Nå frykter myndighetene nye utslipp. FOTO: PETER KOHALMI, AFP/SCANPIX.
OPPRYDDING: En mann rensker opp i giftgjørma etter det katastrofale utslippet mandag. Nå frykter myndighetene nye utslipp. FOTO: PETER KOHALMI, AFP/SCANPIX. Vis mer

Foreløpig har rundt en million kubikkmeter giftslipp lekket ut i elver og landområder rundt aluminiumsverket.

Landsbyen Kolontár (167 kilometer sørvest for Budapest) ligger like i nærheten av aluminiumsverket i Ajka vest i Ungarn, og blir i morgentimene lørdag evakuert, ifølge Tibor Dobson, regional leder i den nasjonale krisemyndigheten NDU.

Ber EU om hjelp Fredag gikk ungarske myndigheter langt i å avblåse katastrofealarmen etter utslippsulykken. — Den gode nyheten er at vi har lykkes med å få det under kontroll, og at vannet som truer miljøet, etter all sannsynlighet ikke vil renne ut i Donau eller på ungarsk territorium, sa statsminister Viktor Orban fredag. Ungarn ba likevel EU om hjelp til å hanskes med konsekvensene av den verste miljøkatastrofen i landet noensinne. Til luft Det fryktes at giftutslippet skal spre seg i drikkevann og føre til fiskedød, men mange frykter også hva som vil skje når det blir tørrere vær i området.

Ifølge BBC er det fare for at giftstoffer kan spres gjennom lufta når slammet tørker.

 TØMMES FOR FOLK:  Hele landsbyen Kolontar blir evakuert i dag. FOTO: BALAZS MOHAI, MTI/AP/SCANPIX.
TØMMES FOR FOLK: Hele landsbyen Kolontar blir evakuert i dag. FOTO: BALAZS MOHAI, MTI/AP/SCANPIX. Vis mer

(NTB-AFP-Reuters).

 INSPEKSJON:  Ryddemannskaper inspiserer området rundt demningen som brast. Nå frykter myndighetene i Ungarn flere utslipp. FOTO: DARKO BANDIC, AP/SCANPIX.
INSPEKSJON: Ryddemannskaper inspiserer området rundt demningen som brast. Nå frykter myndighetene i Ungarn flere utslipp. FOTO: DARKO BANDIC, AP/SCANPIX. Vis mer