Evakuerer landsbyer

De indonesiske myndighetene evakuerer nå landsbyer etter at landets største vulkan hadde utbrudd.Tidligere hevet de beredskapen til det høyeste nivået.

RISIKO: Japans meteorologiske institutt følger søndag morgen med på en mulig risiko for at en tsunami kan ramme landet etter et vulkanutbrudd i Indonesia. Video: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Landsbyer i Indonesia er dekket av aske etter et utbrudd i vulkanen Semeru. Myndighetene jobber nå for å evakuere flere hundre mennesker.

I Japan er det utstedt tsunamivarsel etter vulkanutbruddet.

Utløst av monsunregn

Flere hundre mennesker flyttes til tryggere områder, flesteparten av dem kvinner, barn og eldre. Midlertidige oppholdssteder klargjøres for dem som evakueres, ifølge Abdul Muhari, talsperson for Indonesias etat for krisehåndtering.

Han forteller at monsunregn førte til at lavadomen på toppen av den 3.676 meter høye vulkanen kollapset. Dette utløste utbruddet.

Tidligere meldte AFP at Indonesia har oppdatert vulkanfarevarselet til høyeste nivå.

Dekket av aske

Varm aske steg 1,5 kilometer opp i lufta fra vulkanen på øya Java søndag. Lava og glovarm aske strømmet nedover fjellsidene.

Det er så langt ikke meldt om noen skadde, men myndighetene fraråder reiser i området rundt vulkankrateret.

Flere landsbyer er dekket med aske.

Samme vulkan hadde utbrudd i desember i fjor. Da omkom 51 mennesker, og flere landsbyer ble begravet i gjørme. Hundrevis fikk også brannskader.

Japan advarer

På Japan advarte landets meteorologiske institutt om risikoen for en mulig tsunami etter utbruddet i Indonesia.

Foreløpig ser det ikke ut til at sørlige deler av Japan er truffet av store bølger forårsaket av vulkanen Semeru.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer