FYLLER SAND: Beboere på Isle of Palms i Sør-Carolina fikk gratis sand til å bygge barrierer og forberede seg på uværet. Foto: AP Photo/Mic Smith
FYLLER SAND: Beboere på Isle of Palms i Sør-Carolina fikk gratis sand til å bygge barrierer og forberede seg på uværet. Foto: AP Photo/Mic SmithVis mer

Orkanen Florence

Evakuerer én million mennesker før det «ekstremt farlige» uværet treffer USA

Orkanen Florence vokser i styrke på vei mot land.

NEW YORK (Dagbladet): USA forbereder seg på en naturkatastrofe når orkanen Florence trolig treffer atlanterhavskysten torsdag eller fredag.

Mandag beordret guvernør Henry McMaster i Sør-Carolina én million mennesker til å evakuere fra kystområdene i delstaten før uværet treffer, ifølge New York Times.

- Vi vil ikke sette et eneste liv i Sør-Carolina i fare, sa guvernøren på en pressekonferanse.

Trippel-trussel

Også deler av Nord-Carolina og Virginia blir evakuert.

Florence vokser i styrke og kan ha steget til kategori fem innen den treffer land. Den er allerede kategori fire - noe som innebærer en vindstyrke på 210-240 kilometer i timen - eller om lag 66 sekundmeter. Ifølge National Hurricane Center vokser uværet nå i styrke, og de advarer om en «ekstremt farlig» trippel-trussel i Nord- og Sør-Carolina og Virginia, ifølge Washington Post:

  • En livstruende stormflo som kan føre til at havnivået stiger kraftig.
  • Livstruende oversvømmelse av ferskvann fra langvarig og ekstremt regnvær. Ifølge prognosene kan Florence bli liggende over de tre delstatene i flere dager og føre til mer enn 60 centimeter regn på få dager.
  • Ødeleggende vind med orkan styrke.

Endrer kjøreretning

I Sør-Carolina trer evakueringen i kraft tirsdag klokka 12 lokal tid, og guvernør McMaster har varslet at de endrer kjøreretningen på to store motorveier slik at de blir enveiskjørt. Slik skal folk lettere få komme seg ut av områdene som er ventet å bli rammet. Også skoler og offentlige kontorer er stengt fra tirsdag.

Også i Virginia og Nord-Carolina har myndighetene beordet evakuering av utsatte strøk.

- Alle i Virginia må forberede seg. Dette er en alvorlig storm, og den kommer til å påvirke hele delstaten, sier guvernør Ralph Northam, ifølge CNN.

Trump tvitrer

USAs president, Donald Trump, har fått massiv kritikk for hvordan han håndterte krisa i Puerto Rico etter orkanen Maria i fjor.

Mandag tok han seg tid til å tvitre om Florence for å gjøre det klart at han og føderale myndigheter er forberedt.

- Til de utrolige innbyggerne i Nord-Carolina, Sør-Carolina og hele østkysten - uværet ser veldig ille ut! Vær så snitt å ta alle forholdsregler. Vi har allerede begynt å mobilisere våre ressurser for å respondere på en riktig måte, og vi er her for dere! skriver Trump.