EVAKUERER:  Politiet evakuerer området under fjellet Mannen i Rauma. Foto: Ivar Ekseth/ NTB scanpix
EVAKUERER: Politiet evakuerer området under fjellet Mannen i Rauma. Foto: Ivar Ekseth/ NTB scanpixVis mer

Evakuerer området under Mannen - beveger seg igjen

Rødt farenivå for fjellpartiet Veslemannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet evakuerer området under fjellet Mannen. Øvre deler av fjellpartiet Veslemannen beveger seg nå med 5 til 6 centimeter i døgnet. Farenivået er hevet til rødt, som betegnes om ekstremt.

Bevegelsene i fjellet har fortsatt å øke som følge av de store nedbørsmengdene, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Også i de nedre delene av fjellet er det økt bevegelse. Det ser ut til at hastigheten er oppe i 0,5 centimeter i døgnet, ifølge NVE.

Har lagd planer for ras Kommunikasjonsrådgiver i Rauma kommune Arnt Olav Herjehagen, forteller til Dagbladet at det i alt dreier seg om ni fastboende som er evakuert.

- Hver enkelt person har en egen plan for hva de gjør nå, sier Herjehagen.

Etter at Mannen begynte å bevege på seg i fjor, og området under ble evakuert, forteller kommunikasjonsrådgiveren at de har hatt jevnlig dialog med de fastboende som bor i det rasutsatte området.

Gjennom denne dialogen har altså beboerne laget egne planer for hva de skulle foreta seg hvis de igjen ble bedt om å evakuere, forklarer Herjehagen.

Han opplyser at også 350 sauer er evakuert.

- Ellers bistår vi beboerne på behovsstyrt basis. Vi er bedre forberedt nå, og det er også de.

- Høy risiko for skred Rauma kommune jobber med det praktiske rundt evakueringen i samråd med NVE og politiet.

- Det regner masse og det er meldt mer regn. Det vi nå kan si, er at risikoen for skred er såpass høy at vi har varslet myndighetene for å hindre at liv og helse kommer i fare, sier kommunikasjonsdirektør i NVE, Kjetil Hillestad.

Veslemannen er en del av fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Dette partiet, der det er fryktet et større ras, ligger 1.100 til 1.200 meter over havet og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter stein.

Små steinsprang Det har gått noen små steinsprang ved fjellet Mannen i løpet av natten, men utover det betegner politiet situasjonen som uendret.

Fredag ble farenivået ved fjellet i Rauma kommune hevet til rød kategori, noe som betyr ekstrem rasfare. De ni beboerne i området under fjellet ble evakuert, og politiet innførte oppholdsforbud. 350 sauer ble også hentet ut.

Politi og sivilforsvar har vært i beredskap ved utkanten av det evakuerte området gjennom natten.

- I løpet av natten er det registrert noen små steinsprang, men det er ikke noen endring utover det. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og geologer overvåker området, sier operasjonsleder Tove Anita Asp i Nordmøre og Romsdal politidistrikt til NTB

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram