EKSTREMVÆR: I morgen slår uværet Ole til for fullt i Nord-Norge. Det er ventet svært sterk vind og høye bølger. Foto: Meteorologene på Twitter
EKSTREMVÆR: I morgen slår uværet Ole til for fullt i Nord-Norge. Det er ventet svært sterk vind og høye bølger. Foto: Meteorologene på TwitterVis mer

Evakuerer øysamfunn i forkant av ekstremværet

Uværet «Ole» slår til i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Øysamfunnet Givær i Bodø evakueres i forbindelse med uværet «Ole», som vil slå til i natt, melder NRK.

- Innbyggerne vil evakueres i dag eller i morgen. Det er meldt veldig høye bølger, noen av bølgene kan bli opptil 25 meter høye. I tillegg er det meldt vind oppi orkan styrke, sier assisterende stabssjef Bent Are Eilertsen i Salten politidistrikt til Dagbladet.

Han opplyser at det bor mellom 16 og 19 stykker på øya som vil bli evakuert.

Ekstremvær Meteorologisk institutt advarte tidligere i dag om bølger opp mot 20 meter, som følge av ekstremværet.

- Akkurat nå er det stille før stormen i Nord-Norge, men det vil ta seg opp i natt. Da øker vinden til full og kanskje også sterk storm i Trøndelag, Nordland og Troms, sier vakthavende meteorolog, Signe Røysland Sørlie ved Meteorologisk institutts værvarsling for Nord-Norge.

ORKAN: Det er ventet at vinden kan nå orkan styrke i morgen. Foto: Meteorologene på Twitter
ORKAN: Det er ventet at vinden kan nå orkan styrke i morgen. Foto: Meteorologene på Twitter Vis mer

- På ettermiddagen dreier vinden nordvestlig og kan da komme opp i orkan styrke i Salten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms.

- Fare for liv Så kraftig vind vil føre til skader.

- Når vindstyrken kommer opp i sterk storm eller høyere er det ventet at den vil kunne føre til stor skade, og er til fare for liv i store områder. En orkan forekommer meget sjelden og forårsaker uvanlig store ødeleggelser, sier Sørlie.

Politiet i Midtre Hålogaland opplyser i en pressemelding at de har deltatt i et møte med Fylkesmannen i Nordlands beredskapsråd og samarbeider med sentrale aktører i forbindelse med uværet.

De oppfordrer publikum til å sikre sine eiendeler for å unngå unødige personskader og materielle skader.

Det er bare en drøy uke siden Nord-Norge ble rammet av et kraftig uvær. Det førte til at strømmen gikk og at politiets nødnummer var nede i over en time.

STRØMBRUDD: Slik så det ut i Tromsø i forrige uke, etter at strømmen gikk i store deler av Nord-Norge som følge av kraftig uvær. Uværet «Ole», som vil slå til i natt, er ventet å bli langt kraftigere. Foto: Ane Dybdahl
STRØMBRUDD: Slik så det ut i Tromsø i forrige uke, etter at strømmen gikk i store deler av Nord-Norge som følge av kraftig uvær. Uværet «Ole», som vil slå til i natt, er ventet å bli langt kraftigere. Foto: Ane Dybdahl Vis mer

Ekstremværet «Ole» er ventet å bli langt, langt kraftigere.