Evakuerer rundt nytt kraftverk

Problemer med kjøleanlegget ved Fukushima nr. 2.

NY EVAKUERING:  Myndighetene starter nå evakuering rundt Fukushima Daini (nr. 2), der man fram til nå har antatt at situasjonen var under kontroll. Foto:  VINCENT KESSLER/REUTERS/SCANPIX
NY EVAKUERING: Myndighetene starter nå evakuering rundt Fukushima Daini (nr. 2), der man fram til nå har antatt at situasjonen var under kontroll. Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene i Japan starter nå masseevakuering rundt et nytt atomkraftverk.

CNN melder at innbyggere i en radius på 10 km rundt Fukushima Daini (nr. 2)-kraftverket er blitt bedt om å evakuere.

Foruroligende målinger Dette skyldes at det er oppdaget varierende temperatur i kjølevannet. Som en følge er kraftverkets fire reaktorer stengt av, og det er ikke oppdaget noen lekkasje av radioaktivitet så langt. Likevel evakuerer myndighetene flere tusen mennesker for sikkerhets skyld.
 
Mandag ble det målt økt radioaktivitet ved anlegget, som har fire reaktorer. Reuters meldte at det er sannsynlig at dette skyldtes lekkasjen ved Daiichi (nr. 1).

Kjølesystemene ved Daini ble skadd i jordskjelvet fredag. Ved flere av reaktorene var det meldt om trykkproblemer, og nødkjølingssystemene ble aktivisert. 

De siste dagene har imidlertid situasjonen på kraftverket virket å være under kontroll, og kjølesystemene er i gang igjen.

11,5 kilometer Som kriserammede Fukishima Daiichi, 11,5 kilometer unna, drives Daini av Tokyota Electric Power Company. Ved Fukishima Daiichi er befolkningen evakuert i 20 kilometers radius.

For øvrig melder CNN at mens målinger tidligere i dag viste økt radioaktivitet i drikkevannet i Fukushima-distriktet, viser nye målinger ingen radioaktivitet.

Dagbladet.no følger saken.