Evakuerer studentby på Svalbard - bare en av 120 på plass i jula

Stor snøskredfare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sysselmannen har besluttet å evakuere Nybyen på Svalbard.

Foreløpig er det ikke aktuelt å evakuere bebyggelsen under Sukkertoppen, der to mennesker mistet livet og elleve hus ble knust i skredet 19. desember i fjor.

- Nybyen er studentboliger for mellom 120 og 130 studenter. Men på grunn av juleferien og fordi det er mellom to semestre, er det bare en student der nå om dagen, opplyser teknisk seksjonssjef Kjersti Olsen Ingerø i Longyerbyen til Dagbladet.

Det ert også fire vandrerhjem i Nybyen. Spitsbergen Travel tatt hånd de få gjestene som var der i romjula.

- Begge beslutningene er tatt på bakgrunn av skredfaglige vurderinger fra NVE. Vi følger værutviklingen nøye og har løpende kontakt med NVE, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt i en pressemelding.

NVE og lokale myndigheter skal møtes klokka 14 onsdag ettermiddag for å vurdere situasjonen i boligområdet under Sukkertoppen.

NVE advarte i går mot stor snøskredfare i Nordenskiöldland, sør, øst og vest på Svalbard onsdag og torsdag.

Meteorologisk institutt melder om økning til sørøstlig full storm 25 m/s på utsatte steder på Spitsbergen fra onsdag ettermiddag.

- Ikke ut i terrenget

- NVE melder om betydelig snøskredfare – faregrad 4 Stor, og vi oppfordrer på det sterkeste folk om ikke å ferdes i terrenget, verken til fots, på ski eller med snøscooter, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt.

Ifølge NVEs vurderinger onsdag formiddag vil det kunne komme mindre snøskred i Longyearbyen, men ikke slik at de vil true bebyggelsen. Nybyen vil være mest utsatt, og blir derfor evakuert.

Veien til Nybyen blir stengt fra skolen. Veien til Huset på vestsiden av Longyeardalen er fortsatt åpen.

Sysselmannen ber folk om å ta sine forholdsregler og følge med på nettsidene til Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre, der informasjon blir lagt ut løpende.