Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Evakuerer turister etter jordskjelv på indonesiske ferieøyer

Minst 142 personer er døde etter et kraftig jordskjelv i Indonesia søndag. Mandag evakueres turister, mens det letes etter overlevende i ruinene.

JORDSKJELV: Beboere utenfor et kollapset hus nord på Lombok i Indonesia mandag morgen. Området ble hardt rammet av søndagen jordskjelv og dødstallet er ventet å stige. Foto: Sidik Hutomo / AP / NTB scanpix
JORDSKJELV: Beboere utenfor et kollapset hus nord på Lombok i Indonesia mandag morgen. Området ble hardt rammet av søndagen jordskjelv og dødstallet er ventet å stige. Foto: Sidik Hutomo / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet på bekreftede omkomne i jordskjelvet i Indonesia har steget til 142, ifølge lokale myndigheter på øya Lombok. Mer enn 200 personer er skadd som følge av at flere tusen bygninger kollapset i jordskjelvet og etterskjelvene søndag.

Jordskjelvet, som hadde en styrke på 7, ble utløst over ti kilometer under bakken nord i Lombok og kunne blant annet kjennes også på naboøyene Bali, Gili Trawangan, Gili Meno og Gili Air.

Ifølge myndighetene er ødeleggelsene massive, særlig i distriktene Nord-Lombok, Øst-Lombok og Mataram.

Norske

Utenriksdepartementet (UD) i Norge har foreløpig ingen informasjon som tyder på at noen fra Norge er blant de omkomne eller skadde.

- Vi jobber med å få oversikt over om norske borgere er involvert. Vi oppfordrer norske borgere som er i området til å følge råd og anvisninger fra lokale myndigheter, sier pressetalsperson Kari Eken Wollebæk i UD til NTB.

Indonesiske myndigheter opplyser at de nå henter utenlandske og indonesiske turister vekk fra ferieøyene nordvest for Lombok. Over tusen personer er allerede fraktet ut med tre båter. Militæret og de nasjonale redningsetatene deltar i evakueringen.

Strømbrudd

14 etterskjelv er registrert siden det første jordskjelvet. Strømbrudd gjør det vanskelig å få oversikt over situasjonen, opplyser distriktssjefen i Nord-Lombok. Strømstans vanskeliggjør også letearbeidet og kommunikasjonen mandag.

Indonesia skulle denne uka vært vertskap for to konferanser på Bali og Lombok om regional sikkerhet og antiterrorarbeid, begge på høyt politisk nivå.

Sikkerhetsministre fra Indonesia, Australia, New Zealand og Myanmar opplyser at deres møte mandag om arbeid mot terrorisme er avlyst.

Utsatt

For bare en uke siden omkom 20 personer i et annet jordskjelv i samme område. Det hadde en styrke på 6,4. Da ble også over 1000 bygninger helt eller delvis ødelagt.

Myndighetene utstedte søndag et tsunamivarsel som siden ble trukket.

Indonesias beliggenhet gjør at landet ofte rammes av jordskjelv. I desember 2004 oppsto et svært kraftig jordskjelv utenfor øya Sumatra. Det utløste en gigantisk flodbølge som krevde 220 000 menneskeliv i området, blant dem 168 000 i Indonesia.

(NTB)