Evakueres fra brennende ferieøy

Norske turister blir nå evakuert på den greske øya Samos hvor det raser store branner. Røyk velter opp fra den lokale flyplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de norske turoperatørene evakuerer sine gjester fra brannområdet på ferieøya Samos - flere hundre i alt. Utenfor velter tung røyk opp ved den lokale flyplassen som ble stengt tidlig i dag. Selve flyplassen står ikke i brann, men branner på begge sidene gjør flytrafikk umulig og truer feriebyen Pythagorion.

Star Tour har knappe 100 gjester i det aktuelle området. Alle nordmennene blir evakuert til den andre siden av øya. Ifølge Nettavisen skal ingen nordmenn være skadd, men det var tilløp til dramatikk da flere turistverter måtte kjøre gjennom flammene for å hente ut sine gjester. Røyken henger tett og det er forferdelig å puste.

- Akkurat nå sender vi gjestene våre i buss vekk fra det røykfylte området og inn til hovedstaden Samos by, sier fungerende pressetalskvinne Marit Brevik i Star Tour til Dagbladet.no.

Reiseselskapet har ingen informasjonstelefon for eventuelle bekymrede venner eller slektninger hjemme i Norge.

- Våre medarbeidere på Samos oppfordrer gjestene til å ringe hjem. Forløpig er det så mye å gjøre der nede at ingen har tid til å ta i mot telefoner, sier Brevik.

Storbrannen startet natt til fredag, men vindretningen gjorde at turistene ikke befant seg i overhengende fare. Helikoptre ble satt inn for å slokke brannen, men sterk vind har tvunget dem til bakken, skriver Nettavisen.

Både Ving, Star Tour, Apollo og Gulliver Reiser har turer til Samos.

- Våre gjester er evakuert og blir nå kjørt i busser til Samos by, som er et stykke flyplassen, der brannen oppsto, sier administrerende direktør Petter Asperud i Ving Norge til Dagbladet.no.

Han regner med at gjestene blir faktet tilbake til hotellene når brannen er slokket.

- Vi tror flyplassen vil våre åpen på søndag, når vi har vår første flyavgang fra øya, sier Asperud. Reisebyrået Apollo frakter også sine gjester til området like utenfor der brannen herjer. Informasjonen Apollo har fått fra brannvesenet gjør at de fleste på øya er optimister.

- Et militæfly og to helikopter er sendt fra fastlandet for å slukke brannen. Ifølge brannmesteren på Samos vil nok brannen være under kontroll om et par timer, sier direktør Leo Berbu.

Han opplyser at Apollo har rundt 60-70 gjester som blir evakuert av totalt 120.

Norske turister fikk tidligere i dag beskjed om å være klar til evakuering på kort varsel. Like etter kom beskjeden: Pakk bagasjen, vi evakuerer.

Turistene opplever situasjonen som dramatisk. Minst tre av landsbyene på Samos står i brann. To helikoptre, åtte fly og 25 brannbiler er satt inn for å stanse brannen.

Flere hundre branner raser sør i Europa på grunn av hetebølgen som har rammet den siste uka. I flere dager har de greske øyene hatt temperaturer rundt 40 grader.