- Evakuering fra Øst-Aleppo kan starte «hvert øyeblikk»

Minst 4000 opprørere og deres familiemedlemmer skal forlate Øst-Aleppo, melder statlig syrisk fjernsyn.

VENTER: Busser og ambulanser står nå og venter på å evakuere sivile og opprørere fra Aleppo. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VENTER: Busser og ambulanser står nå og venter på å evakuere sivile og opprørere fra Aleppo. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Busser og ambulanser står klare til å evakuere opprørere og sivile fra Øst-Aleppo.

Ifølge eksilgruppen SOHR gjenstår det noen logistiske detaljer før konvoien med evakuerte kan forlate den beleirede østlige delen av Aleppo.

Tidlig torsdag ble en ny avtale inngått om evakuering av både opprørere og sivile fra Øst-Aleppo. Sivile, syke og skadde samlet seg i Aleppos gater i grålysningen i påvente av et nytt forsøk på evakuering.

Usikkert om sivile blir evakuert

APs kilde i den syriske hæren hevder torsdag morgen at alt nå er klart for at sivile kan forlate Aleppo «hvert øyeblikk». På myndighetenes side av frontlinjene står busser, frivillige og ambulanser fra Røde Kors og Røde Halvmåne klare.

- Den første gruppen med skadde sivile, deres slektninger og noen andre familier blir klargjort nå, sier Ahmad al-Dbis, som leder en gruppe leger og andre frivillige som samordner evakueringen av sårede.

Russiske styrker evakuerer opprørere

- En avtale er inngått om at opprørere kan reise, og forberedelsene skjer nå, sier en høytstående kilde i det syriske militæret til AFP.

Russiske styrker er klare til å føre opprørere ut av Aleppo og til den opprørskontrollerte Idlib-provinsen, opplyser det russiske forsvarsdepartementet.

Ifølge det russiske militæret har syriske myndigheter garantert for sikkerheten til alle opprørerne som vil forlate Aleppo. De sier også at de overvåker situasjonen med droner.

Evakueringen betyr at myndighetene gjenerobrer hele byen.

Syriske medier: 4000 evakueres

Minst 4000 opprørere og deres familiemedlemmer skal forlate Øst-Aleppo, melder statlig syrisk fjernsyn.

- Alle prosedyrene for evakueringen er klare, heter det i en melding fra regimets talerør torsdag formiddag.

En ny avtale er inngått om evakuering av opprørskrigere fra den siste enklaven som beleires av syriske regjeringsstyrker, bekreftet representanter for hæren og opprørerne tidligere på dagen.

Ifølge redningskorpset Hvite hjelmer ble det første forsøket på å kjøre sårede ut av området avbrutt da en ambulanse ble beskutt av regimets styrker. Fire personer skal ha blitt såret.

Ny våpenhvile

Det første forsøket på evakuering onsdag mislyktes og innbyggerne måtte flykte fra nye flyangrep. En ny våpenhvile trådte i kraft natt til torsdag, og en reporter fra Reuters sier at det ikke har vært kamper siden tidlig torsdag morgen.

Flere tusen mennesker er fortsatt igjen i området som opprørerne kontrollerer, og FN betegner situasjonen der som katastrofal. Opprørerne har kontrollert den østlige delen av Aleppo i fire år, men enklaven har krympet raskt de siste dagene.

(NTB)