KAMPEN OM ALEPPO:

Evakueringen av befolkningen i Øst-Aleppo er stanset

Hjelpeorganisasjoner må forlate området.

ALEPPO: Bussene står klar til å kjøre ut av Øst-Aleppo. Dette bildet ble tatt rett før evakueringen ble stanset. Foto: AFP / NTB Scanpix 
ALEPPO: Bussene står klar til å kjøre ut av Øst-Aleppo. Dette bildet ble tatt rett før evakueringen ble stanset. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Evakueringen av befolkningen i Øst-Aleppo er midlertidig stanset.

Røde Kors, Røde Halvmåne og WHO har fått beskjed om å forlate området og ta med seg busser og ambulanser.

Dette bekrefter Røde Kors.

- Vi avventer operasjonen inn til videre på grunn av eksplosjoner som har vært i området. Det har vi fått rapportert fra våre feltarbeidere, sier generalsekretær Bernt G. Apeland til Dagbladet.

- Vi ber om at partene legger til rette for at evakueringen kan fortsette, sier Apeland.

MENNESKER I NØD: Her er dronebilder av ambulanser og busser som frakter innbyggere ut av Øst-Aleppo. Video: War Media / Aleppo Media Center via Storyful Vis mer

Åpnet ild

Det er usikkert om når evakueringen vil sette i gang igjen.

- Klokka er allerede over 14 (lokal tid), og jeg tror ikke vi kan gjenoppta evakueringen i dag. Men jeg har god tro på at arbeidet kan gjenopptas i morgen. Det er flere tusen mennesker, inkludert kvinner og barn, som vil ut, sier Elizabeth Hoff, WHOs representant i Syria, til Dagbladet.

Årsaken til at evakueringen er stanset, skal være at opprørere åpnet ild mot en kolonne ved en veisperring, skriver Sky News. En syrisk regjeringskilde anklager opposisjonen for avtalebrudd.

WHO sier de har ikke fått noen offisiell grunn for hvorfor evakueringen måtte stoppes i dag, annet enn at det var av sikkerhetsårsaker.

Ifølge AFP sier den syriske regjeringen og den tyrkiske regjeringen at evakueringen har fått en midlertidig stans, mens russerne hevder evakueringen er over.

Eksplosjoner

Flere medier, blant annet Reuters, meldte også om «smell» ved bussene som skysser befolkningen fra Øst-Aleppo.

Et vitne Reuters snakket med, forteller at vedkommende hørte mist fire smell. Ifølge Røde Kors skal det være snakk om eksplosjoner.

I går startet evakueringen av sivile og opprørere i Øst-Aleppo. Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights, ble rundt 8500 personer evakuert i går, der 3000 av disse er opprørere. Syriske medier melder at rundt 8000 personer ble evakuert i går.

FN har estimert at det er rundt 50 000 personer er igjen i Øst-Aleppo. Men i ettermiddag meldte Sky News at 8000 sivile og 200 opprørere er igjen i bydelen med 40 busser som ble send tilbake i dag. 20 busser skal være holdt igjen av det iranske militæret. Dette får de opplyst av kilder.

Mange til sykehus

De som i går ble evakuert vil, ifølge Reuters, bli sendt til en flyktningeleir sørvest i Aleppo, i al-Rashideen.

Rundt 50 personer som ble evakuert i går, er såret. De vil bli send til Tyrkia for behandling, skriver nyhetsbyrået.

Røde Halvmåne og Røde Kors har tilsammen 120 feltarbeidere i Øst-Aleppo, der de stiller med ti ambulanser og 20 busser for å frakte ut sivilbefolkningen ut at det krigsherjede området.

Forhandler om avtale

Russlands president Vladimir Putin og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan skal i dag forhandle om en landsomfattende våpenhvileavtale.

- Vi jobber med å tilrettelegge for en ny runde med fredsforhandlinger mellom den syriske regjeringen og opposisjonen i Kasakhstan, sier den russiske presidenten under en pressekonferanse i Japan i dag.

Putin sier at hans tyrkiske motpart har spilt en viktig rolle i å forhandle fram den pågående evakueringen av Øst-Aleppo.

– Vi er i samtaler med medlemmer av den væpnede opposisjonen, med mekling av Tyrkia.

Dagbladet følger saken

Se ny dronevideo fra den krigsherjede byen Aleppo i Syria. Video: CNN/Aleppo Media Center. Vis mer