Borgerkrigen i Syria

Evakueringen av Øst-Aleppo skal være i gang

Opprørsgrupper spådde at en ny våpenhvile ville tre i kraft natt til torsdag. Nå skal de første bussene med sårede være på vei ut av byen. 

SMADRET: Halvparten av Aleppos innbyggere har flyktet. De som er igjen er fanget i et krigshelvete. Foto: AFP PHOTO / George OURFALIAN
SMADRET: Halvparten av Aleppos innbyggere har flyktet. De som er igjen er fanget i et krigshelvete. Foto: AFP PHOTO / George OURFALIANVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Talsmenn for tre opprørsgrupper sier at en våpenhvile skal tre i kraft fra natt til torsdag, og at evakueringen vil starte tidlig torsdag. Det melder en rekke medier, deriblant The Guardian.

Torsdag morgen opplyser eksilgruppa SOHR til Reuters at de første bussene med sårede pasienter er på vei ut av det østlige Aleppo, skriver NTB.

Våpenhvilen skal etter planen ha trådd i kraft like over midnatt natt til torsdag, lokal tid. Ifølge den syriske eksilgruppa SOHR var det fortsatt voldsomme kamper i Aleppo sent onsdag kveld.

- En våpenhvile er trådt i kraft i Aleppo etter forhandlinger mellom russerne og Tyrkias Røde Halvmåne. Den første gruppen av sivile og sårede mennesker vil forlate byen ved daggry torsdag, sa Yaser al-Youssef, talsmann for Nureddine al-Zinki, ifølge AFP.

Den syriske regjeringen har imidlertid benektet at det er nye evakueringsplaner på gang. Fra regjeringsopphold bekrefter man bare at forhandlinger pågår.

RUINER: Krigen i Øst-Aleppo har vært kjempet fra gate til gate. Store deler av byen er lagt fullstendig i ruiner. Video: CNN Vis mer

Mislykket våpenhvile tidligere

Våpenhvilen som ble innført da regjeringsstyrkene tok Øst-Aleppo tirsdag ble brutt relativt kort tid etter. Partene i konflikten har siden pekt på hverandre - og de involverte statlige aktørene Russland, Tyrkia og Iran - som årsak til at våpenhvilen brøt sammen.

Håpet er at denne våpenhvilen, såfremt den er reell, vil få langt lengre levetid og tillate at sivile kommer ut, og nødhjelp kommer inn, til den kriserammede storbyen.

Evakueringen fra de tidligere opprørskontrollerte områdene av Aleppo skulle etter planen ha begynt i 5-tiden onsdag morgen, men først en drøy time senere kjørte nærmere 20 grønne busser inn i byen. Disse forlot byen tomme flere timer senere.

- Vi er redde

Kunngjøringen om ny evakueringsplan kom etter at en avtale om å evakuere både opprørere og sivile, ble avblåst tidligere onsdag. Historier om lik i gatene og barn begravd under raserte boligblokker bidro da til å tydeliggjøre viktigheten av å få inn nødhjelp og sette igang evakuering snarest.

PÅ FLUKT: En syrisk statskanal har lagt ut en video som viser tusenvis av syrere forlate Aleppo i dag. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Vi er redde for hva som kan komme til å skje de kommende timene og dagene. Regimet og russerne forsøker å utslette oss som er igjen, sier den syriske aktivisten Monther Etaky i Øst-Aleppo på telefon til det svenske nyhetsbyrået TT, gjengitt av NTB.

Tusenvis av sivile og opprørere sto klare til å evakuere fra Øst-Aleppo tirsdag, men så fikk de beskjed om at den var avblåst. Kalde, sultne og livredde måtte sivile løpe hjelpeløse gjennom gatene i Aleppo i det luftangrep og skytingen blusset opp igjen og den gjeldende våpenhvilen mistet all sin kraft.

- Bombingen pågår hele tiden, og ingen kan dra noe sted. Alle gjemmer seg og er redde. Sårede og drepte ligger på gatene. Ingen tør gå ut i et forsøk på å hente dem, sier Mohammad al-Khatib, en aktivist inne i Øst-Aleppo, til AFP.

Tok byen tirsdag

Våpenhvilen tirsdag kom i stand ved at den syriske regjeringen etablerte kontroll over Øst-Aleppo.

Aleppo var Syrias mest folkerike by før borgerkrigen i landet brøt ut, og i fire år har de østlige delene av storbyen vært under kontroll av ulike opprørsgrupper, som gradvis har mistet grepet om området.

Det er takket være en siste storstilte offensiv, støttet av Russland, Iran og Hizbollah, at Bashar al-Assads regjeringsstyrker nå kontrollerer store deler av byen. Aleppo har vært delt mellom opprørsstyrker i den østlige delen og regjeringsvennlige styrker siden midten av 2012.

Flere titusener er fanget i byen uten tilgang på vann, mat eller medisiner og med stor fare for eget liv.

- Sivile har betalt en brutal pris under denne konflikten, og vi er fylt av en dårlig følelse for de som er igjen i dette helvetes hjørnet av Aleppo, sier Rubert Colville, FNs talsmann for menneskerettigheter, ifølge The Guardian.

Beleiring

Øst-Aleppo har vært under beleiring fra syriske regjeringsstyrker og deres allierte siden midten av juli. Ingen matforsyninger har kommet inn, og sult og mangel på livsviktige medisiner har resultert i en humanitær katastrofe av dimensjoner.

Rundt 130 000 innbyggere har greid å flykte til de regjeringskontrollerte delene av byen, mens andre har blitt værende, noen av dem mot sin vilje. Ifølge NTB er mange sivilister i byen også blitt brukt som levende skjold.