Evakuert etter ras

12 personer ble evakuert under dramatiske omstendigheter da det gikk et stein- og jordras i Hovet i Hallingdal i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En familie på hyttetur trodde det var torden de hørte ved 17.30-tida. Men da de gikk ut og kikket opp den bratte fjellsida, fikk de se et fire hundre meter bredt ras i ferd med å utløses langt der oppe.

Fjellet går meget bratt ned mot et skogsområdet og videre til boligene, som ligger øst for Hovet på sørsiden av riksvei 50. Familien på fire personer fikk kastet seg i bilen og kjørt ut av området i siste liten.

Regnskyll årsaken

Åtte andre personer i en annen hytte, en enebolig og en gård ble også evakuert. Et eldre par måtte hjelpes ut. Store vannmasser, jord og stein raste gjennom skogen og gravde brede elver på siden av bygningene, som har fått kjellerene fylt av vann.

_Vi tror det er et kraftig, lokalt regnskyll ved 16-tida som har forårsaket raset, sier lensmannsførstebetjent Inger Lill Lanes ved Hol lensmannskontor til Dagbladet.

_Det så veldig dramatisk ut. Nå er jeg bare glad det gikk bra med folkene i området, sier hun.

Undersøkelser

I morgen vil Lanes ta kontakt med geologisk institutt i Oslo for en nærmere befaring i rasområdet. Hus og hytter er ikke beboelige. Politiet har sperret av området, og det er uvisst når de tilsammen 12 evakuerte kan flytte tilbake. De bor nå på hotell.