Evakuert fire dager før eksamen

Norske Maja rammet av kjempeflom i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Merima Maja Brkic (26) har studert i Storbritannia i seks år, de to siste i den historiske studentbyen Oxford.

For tre dager siden banket politiet på døra hennes og anbefalte henne og kjæresten å evakuere fra hjemmet sitt. De bor i Botley, en del av Oxford.

- De sa at vi burde dra et annet sted, så vi valgte å gjøre det. Nå bor vi hos noen venner i et område av byen som ligger litt høyere enn der vi bor, sier hun til Dagbladet.no.

Vannet stiger

Brkik er doktorgradsstudent i nervevitenskap og studerer ved universitetet i Oxford. Universitetet er foreløpig ikke rammet av flommen.

Hun forteller at de aller fleste husene i området har vann i første etasje. Men vannet har ikke stoppet å stige. I dag gikk elva Themsen over sine bredder og spredde seg utover byen.

- Vannet stiger raskt, så jeg er hjemme og undersøker av og til. Foreløpig har vi ikke fått vann inn i huset, men hagen ser ut som et basseng, sier Brkic, som opprinnelig er fra Årdal i Sogn og Fjordane.

- Men vannet er brunt og lukter vondt, legger hun til.

MÅTTE FLYKTE: Merima Maja Brkic og kjæresten Daniel Lambauer måtte evakuere fra huset sitt i Oxford. Foto: Merima Maja Brkic/Privat
MÅTTE FLYKTE: Merima Maja Brkic og kjæresten Daniel Lambauer måtte evakuere fra huset sitt i Oxford. Foto: Merima Maja Brkic/Privat Vis mer

Doktorgradsstudenten har flyttet alle tingene sine opp i tredje etasje i huset for at ikke gjenstandene skal gå tapt i de enorme vannmassene. Foreløpig har de ikke mistet noe flommen.

- Men det er vann overalt og vanskelig å komme seg noe sted, sier hun.

Nyinnflyttet

Brkic og kjæresten Daniel Lambauer hadde nettopp flyttet inn i huset før den verste flommen på 60 år, rammet Storbritannia.

- Det har aldri vært så stor flom i Oxford før, og det er kjipt nå som vi nettopp har flyttet inn, sier Brkic.

Hvis vannet siger inn i huset, kan de risikere å ikke få flytte tilbake på en god stund.

- Myndighetene her har opplyst at vannet kan inneholde bakteriesmitte. Da kan det hende vi ikke får flytte tilbake før om seks måneder, sier hun.

Nå håper kjæresteparet at flommen forsvinner og at de får flyttet tilbake så fort som mulig.

Evakuert fire dager før eksamen

- Det er helt forferdelig slik det er nå. Vi hadde en flom i Årdal i fjor, men da var det rent vann og flommen rammet ikke hus. Her går vannet rett inn i boligene.

Eksamen i morgen

Oppi alt kaoset i Oxford har Brkic nok en ballast. I morgen er det eksamen.

- Det er forferdelig vanskelig å konsentrere seg om lesingen, men jeg prøver så godt jeg kan. Så får jeg bare håpe på det beste, både når det gjelder flom og eksamen, sier hun.

Hun forteller at, til tross for omstendighetene, har britene er kald og ironisk holdning til uværet.

- Det er ikke noe panikk her. Alt går sin vante gang.

Og til oss i Norge som klager på dårlig og vått vær, har hun én ting å si:

- Jeg er lei av vann og regn. Akkurat nå savner jeg Norge.

OXFORD NÅ: Store deler av Oxford er oversvømt av vann.
STORE VANNMASSER: Slik ser det ut i nabolaget til Maja.
NABOSYKLER: Syklene til naboene står under vann. Det gjør også mye annet i Oxford.