Evakuert med helikopter

KINSARVIK/OSLO (Dagbladet): En sju år gammel gutt og flygeren overlevde helikopterstyrten på Hardangervidda. De to ble i formiddag hentet ut med redningshelikopter. Guttens far og onkel omkom i ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt jobbet ni redningsmenn - derav to leger - med å få de to overlevende ned til en steinbu i nærheten av ulykkesstedet.

Sjuåringen er lettere skadd, mens piloten er hardt rammet.

Redningsmannskapene forsøkte også å få inn en beltevogn i området for å få fraktet de skadde ned fra fjellet.

I formiddag ble de altså hentet av et redningshelikopter. På grunn av dårlig vær måtte Sea King-helikopteret lande fire kilometer unna. Piloten og gutten ble bragt til det ventende helikopteret av mannskaper på bakken. De er nå bragt til Haukeland sykehus i Bergen hvor de får medisinsk behandling.

Et førtitall personer fra politi og redningskorps var i natt med på den dramatiske redningsaksjonen i dårlig vær på Hardangervidda.

Politimester Finn T. Rud i Hardanger sa like før midnatt at politiet ennå ikke vet noe om årsaken til styrten. Politiet konsentrerte i natt all sin oppmerksomhet rundt å redde livet til de to som har overlevd ulykken.

- Hører dere meg

Dramatikken startet med oppringningen fra flygerens mobiltelefon til helikopterbasen i Kinsarvik.

- Hører dere meg, hører dere meg? var pilotens fortvilte ord. Så ble kontakten brutt.

- Vi har styrtet, noen er hardt skadd, og noen er død, sa piloten første gang han ringte.

Om bord i helikopteret var en far i 40-årene og hans sju år gamle sønn fra Eidfjord i Hardanger. Om bord var også farens svoger, en mann i 40-årene fra nabokommunen Ullensvang.

Den 33 år gamle piloten, en av selskapet Airlifts mest erfarne piloter, har mer enn 2500 flytimer bak seg. Hans oppdrag var å fly de tre inn til ei hytte det hadde vært innbrudd i.

Et førtitall personer fra Eidfjord Røde Kors og Ulvik og Ullensvang lensmannskontor jobbet seg i går innover området til fots og med beltevogn. Med seg hadde de peileutstyr og ettersøkingshund. Flere hunder ble rekvirert seint i går kveld. Den første patruljen på ni personer fra Eidfjord Røde Kors tok seg fram til fots og møtte snøstorm.

Hytta ligger øst for Grananutane, vest på Hardangervidda. Helikopteret tok av fra Kinsarvik helikopterbase like etter klokka tolv i går formiddag.

Helikopteret er av typen Ecurieul AS 350 B2 fra 1991. Det var et Airlift-helikopter av samme type som i fjor styrtet i Tyin, en ulykke som krevde ett menneskeliv.

Nødsignal

Klokka 13.45 oppfatter Hovedredningssentralen på Sola nødpeilesignalene, ti minutter seinere får piloten kontakt med basen i Kinsarvik via sin GSM-telefon.

Han er sjokkskadd og omtåket og gir beskjed om at de har styrtet og at det er hardt skadde om bord i helikopteret. Han angir skadeområdet til å være noe lenger øst enn det Sea King-helikopteret fra Hovedredningssentralen på Sola peiler seg inn på.

Denne peilingen har en usikkerhetsradius på to kilometer. Skadestedet ligger 1200 meter over havet. Det var i går tjukk tåke, kuling, null grader og snøfokk i området - og derfor umulig å fly med helikopter.

Letemannskapet som tok seg inn i området satte i går sin lit til nødpeilesenderen om bord i helikopteret. Den skal ha strøm i flere timer.

- Vi kjemper en fortvilet kamp mot tida og grader, jeg håper de holder varmen, sa Audun Høyland, skadestedsleder og førstebetjent ved Ulvik lensmannskontor, tidlig på kvelden.

De pårørende ble natt til søndag forsøkt tatt vare på av politiet.

Administrerende direktør Lars Kleivan i Airlift AS sier at selskapet vil gjøre sitt beste for å ta seg av de pårørende.

Havarikommisjonen er ventet til Hardanger søndag ettermiddag, det samme er etterforskere fra Kripos.

<B>KAMP MOT TIDA: Skadestedsleder Audun Høyland kjempet i går en kamp mot tid - og kuldegrader.
<B>STYRTET:</B> Det et helikopter av typen ECURIEUL AS 350 B2, bygd i 1991, som skulle frakte familien til hytta.