Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Evakuert på ubestemt tid

Men snart får de evakuerte i Ålesund hjelp til å hente ut eiendelene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvannet døgn etter at den seks etasjer høye blokken i Fjelltunvegen kollapset, er det usikkert når de evakuerte får flytte hjem. Redningsmannskaper vil hjelpe folk med å hente ut nødvendige eiendeler.

Fylkesgeolog Einar Anda fastslo torsdag at mellom 5.000 og 6.000 tonn stein raste ned fra fjellsiden bak boligblokken i Fjelltunvegen, slik at hele huset ble forskjøvet 6-7 meter, og de nederste etasjene kollapset. Fem personer er savnet, og det kan gå flere dager før redningsmannskaper kan ta seg inn i ruinene.

I tillegg til personene som bodde i den rasutsatte blokken, er fortsatt 450 personer evakuert. Når disse kan flytte tilbake til hjemmene sine er det ingen som kan si med sikkerhet.

Når gasstanken under den sammenraste bygningen er helt tom vil området som er evakuert bli innskrenket. Det kan skje allerede fredag, men ingen har et eksakt svar. De nærmeste naboene må trolig vente enda lengre med å flytte tilbake til hjemmene sine, fordi bygningsmassen i Fjelltunvegen 31 er ustabil og kan kollapse helt.

Store utfordringer
Dette skaper til dels store utfordringer for de mange evakuerte. Torsdag ettermiddag prøver politiet å få til en løsning slik at folk kan få hentet ut nødvendige eiendeler. Ved å ta med husnøkler til Rica Parken Hotell, kan politi og brannvesen være behjelpelig med å hente ut eiendeler.

- Vi har fått en del henvendelser fra folk som ønsker å få tak i lommebøker,
mobiltelefoner, helseartikler, medisiner, men også hunder og katter. Disse kan nå få hjelp til å hente ut tingene sine, sier innsatsleder på stedet, Tor Jakob Lepperød.

Politiet holder vakt rundt det evakuerte området, men sier det er mulig for privatpersoner å komme fram til en del hus. Dette er imidlertid ulovlig da området er definert som usikkert område.

Snudd på hodet

Ordfører Bjørn Tømmerdal i Ålesund sier at veldig mange har fått hverdagen sin snudd på hodet, men at det er stor velvilje blant byens innbyggere til å tilpasse seg den helt spesielle situasjonen som har oppstått.

BEBOERE EVAKUERT: Om lag 450 personer er evakuert fra området rundt blokka som raste i Ålesund i går. Det er fremdeles uklart når de får flytte tilbake. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
BEBOERE EVAKUERT: Om lag 450 personer er evakuert fra området rundt blokka som raste i Ålesund i går. Det er fremdeles uklart når de får flytte tilbake. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer

Brannsjef Geir Thorsen i Ålesund opplyser at brannen i Fjelltunvegen 31 er betydelig mindre intens enn den har vært. Likevel er det ikke bare brannen som er problemet for bergingsmannskapene. Bygningen er ustabil og er i forsiktig bevegelse. Bygningen har det siste døgnet beveget seg to centimeter og en sidevegg har brukket.

Politioverbetjent Jon Kåre Flo legger ikke skjul på at det blir en farlig operasjon å gå inn i bygningen, selv når brannen er slukket og bygningen er nedkjølt.

- Jeg håper likevel at vi skal komme i gang med bergingsarbeidet så snart som mulig, sier Flo.

Lite håp

Håpet om å finne overlevende er lite. Det legger ingen skjul på. Ingen i ledelsen i kriseteamet sier likevel direkte at alt håp er ute.

Presten i Volsdalen kirke, Annstein Lothe, opplyste torsdag at det vil bli holdt en sørgegudstjeneste kommende lørdag klokken 16 i Volsdalen kirke der pårørende og alle berørte i byen ønskes velkommen. Han sier at det er viktig å dele sorgen og smerten etter det som har skjedd.

På pressekonferansen torsdag ble navnene til de fem savnede offentliggjort. Det er Kristin Krogen (23 år), Ronny Boger Vike (35), Gro Pedersen (46), Unni Søreide Rudi (52) og Bjørn Olaf Rudi (52).

Justisminister Knut Storberget (Ap) vil torsdag ettermiddag komme til Ålesund for å ta ulykken i øyesyn: Ministeren vil blant annet diskutere en gransking av ulykken med kommunen.

image: Evakuert på ubestemt tid

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media