Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Evakuerte by

Voldsom skogbrann herjer ukontrollert i vindistrikt i California.

KRAFTIG BRANN: En skogbrann herjet i det nordlige vindistriktet i California. Video: CNN/AP Vis mer

LAS VEGAS (Dagbladet): Nok en gang er California rammet av dramatiske skogbranner.

I Los Angeles er minst 50.000 innbyggere bedt om å forlate hjemmene sine etter at skogbrannene nærmer seg, melder kanalen NBC News på Twitter.

Kincade-brannen, som brøt ut nord i delstaten onsdag har allerede spredt seg over et område på mer enn 40 kvadratkilometer.

En rekke områder er truet av den voldsomme brannen. Det er foreløpig ikke meldt om skadde, og det er uklart hvor mange bygninger som er rammet av brannen.

- Forlat området umiddelbart, dersom du befinner deg på disse stedene. Det er en ekstraordinær fare for liv og eiendom, advarer sheriff-kontoret i Sonoma County.

Brannen førte blant annet til at hele den lille landsbyen Geyserville ble evakuert. Også nabotettstedet, Healsburg, har fått beskjed om at de kan bli nødt til å evakuere, melder AP.

BRANN: En fotograf tar bilder midt i en storm av gnister fra skogbrannen nord i California. Foto: Josh Edelson / AFP
BRANN: En fotograf tar bilder midt i en storm av gnister fra skogbrannen nord i California. Foto: Josh Edelson / AFP Vis mer

- Kunne ikke tro det

Området noen mil nord for San Francisco i Sonoma er kjent som et av USAs fremste vindistrikter. Flere berømte vingårder er også truet av flammene.

Nå er det opprettet evakueringssentre mens 500 brannmannskaper og 50 brannbiler kjemper mot flammene. Det har vært vind med en styrke på opptil 95 kilometer i timen i området, noe som har ført til at brannen har spredt seg med voldsom hastighet.

Dwight Monson (68) og familien så plutselig flammene like bak gården sin natt til torsdag.

- Vi så opp i åsen og kunne ikke tro det vi så. Vi trodde vi var noen kilometer fra brannen. Men vet du hva - vinden. Vi har aldri sett Black Mountain, brenne, forteller Monson til Los Angeles Times.

Innen de rakk å sette seg i bilen og rømme, hadde flammene allerede nådd eiendommen deres.

Madonna Tavares (70) forteller at hun knapt kunne se 30 centimeter foran seg på grunn av den tykke røyken da hun evakuerte huset sitt i Geyserville.

VINDISTRIKT: En bygning står i full fyr på en vingård i California. Foto: Josh Edelson / AFP
VINDISTRIKT: En bygning står i full fyr på en vingård i California. Foto: Josh Edelson / AFP Vis mer

Da hun og ektemannen endelig kom seg i sikkerhet, brøt hun sammen.

- Jeg håper virkelig huset vårt ikke brant ned. Vi har bodd der i fire år. Vi ble nettopp ferdige med å møblere stedet. Jeg har malt alt innvendig, og vi har endelig fått det slik vi ønsket. Nå tar brannen det fra oss, sier Tavarese til Los Angeles Times.

Uten strøm

Nesten 200.000 hjem og bedrifter var torsdag uten strøm i California. Ytterligere flere hundretusen kan også miste strømmen. Strømselskapene stenger nemlig ned for å hindre at gnister skal kunne starte ytterligere branner, skriver USA Today.

Branndirektoratet i California, Cal Fire, melder på en pressekonferanse torsdag at de tror brannen vil spre seg ytterligere selv om vinden har løyet.

Også lenger sør i delstaten er folk rammet av skogbranner og strømbrudd. Torsdag ettermiddag lokal tid brøt det ut en brann i Canyon County, nord for Los Angeles. Det er fare for at brannen, som allerede har rasert et område på 3,5 kvadratkilometer, skal ødelegge hus, og røyken var synlig over store deler av byen.

En annen brann i San Bernadino, ti mil øst for Los Angeles, førte også til evakueringer. Brannvesenet der advarer om at brannen kan komme til å vokse kraftig i styrke.

Det største energiselskapet i California, Pacific Gas & Electric (PG&E) søkte om konkursbeskyttelse i januar fordi de står overfor krav på milliarder av doller for skader fra tidligere skogbranner. Flere av brannene skal ha startet som en følge av gnister fra selskapets strømledninger. De har også opplevd en voldsom offentlig kritikk for hvordan de har håndtert tidligere hendelser.

SPRER SEG: Den kraftige skogbrannen nord i California har spredd seg raskt med den kraftige vinden. Foto: Josh Edelson / AFP
SPRER SEG: Den kraftige skogbrannen nord i California har spredd seg raskt med den kraftige vinden. Foto: Josh Edelson / AFP Vis mer

Katastrofale skogbranner

Onsdag varslet selskapet at de ville stenge av strømmen i 48 timer i deler av nordlige California for å forhindre mulige branner i en situasjon med svært høye temperaturer, lite fuktighet og veldig kraftig vind. Dette skjer to uker etter at selskapet kuttet strømmen for to millioner mennesker i flere dager, melder AP.

Guvernør Gavin Newsom opplyser at delstaten har fått midler fra Federal Emergency Management Agency (FEMA) til å bekjempe brannene. Han er også blant dem som har kritisert PG&E for deres håndtering av situasjonen.

- Vi forstår vanskelighetene desse strømstansene medfører. Men vi forstår også smerten og ødeleggelsene de katastrofale skogbrannene medfører, sier toppsjef i PG&E, Bill Johnson, ifølge AP.

California opplevde de dødeligste og mest ødeleggende skogbrannene noensinne i 2017 og 2018, skriver USA Today. Det skyldes i stor grad en ekstrem tørke og voldsomme vinder. Skogbrannene kostet mer enn 100 mennesker livet, ødela tusenvis av hjem og førte til at millioner av mennesker måtte puste inn helseskadelig luft.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media