Evakuerte etter Harry-uttalelser

Eks-soldaten Paul «Pen» Farthing har måttet evakuere Kabul i frykt for hevnangrep. - Jeg var rojalist inntil i dag. Takk, prins Harry.

MÅTTE EVAKUERE: Eks-soldaten Paul Farthing, som nå jobber med å redde hjemløse dyr i Kabul, har måttet evakuere i frykt for hevnangrep etter prins Harrys uttalelser om hvor mange han drepte mens han tjenestegjorde i Afghanistan. Her er han avbildet med hunden som ga navnet til organisasjonen. Foto: Matt Austin / REX / NTB
MÅTTE EVAKUERE: Eks-soldaten Paul Farthing, som nå jobber med å redde hjemløse dyr i Kabul, har måttet evakuere i frykt for hevnangrep etter prins Harrys uttalelser om hvor mange han drepte mens han tjenestegjorde i Afghanistan. Her er han avbildet med hunden som ga navnet til organisasjonen. Foto: Matt Austin / REX / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prins Harrys selvbiografi «Spare» har allerede rukket å skape overskrifter verden over etter at flere medier har fått tilgang til informasjon i forkant.

Blant temaene han tar opp er tida som soldat.

I boka forteller Harry blant annet at han drepte 25 mennesker da han tjenestegjorde i Afghanistan, og at han ikke skammer seg over dette.

Nå har den britiske eks-soldaten og nåværende driveren av dyreorganisasjonen Nowzad, Paul «Pen» Farthing, måttet evakuere Kabul av sikkerhetshensyn, melder han selv på Twitter.

Fryktet hevnangrep

Harry tjenestegjorde i forsvaret i ti år og tilbrakte to perioder ved fronten i Afghanistan. I boka som utgis denne uka, beskriver han det å ha drept de 25 som å fjerne «sjakkbrikker» fra et brett.

Også Farthing har tjenestegjort i Afghanistan. I flere år har han imidlertid drevet organisasjonen Nowzad, som redder hjemløse dyr i Afghanistan.

Han er blant flere veteraner som har gått hardt ut mot prinsens uttaleser i boka på Twitter.

- Jeg var en rojalist inntil i dag. Takk, prins Harry. Jeg kan antakelig si at du har fått svært dårlige råd. Og jeg er så glad for at du tenkte gjennom sikkerhetsimplikasjonene for dem av oss som fortsatt er i Afghanistan og forsøker å gjøre noe bra, skrev en ironisk Farthing på Twitter.

Som følge av det han selv omtaler som støttende kommentarer til prins Harry under dette Twitter-innlegget, har Farthing nå sett seg nødt til å evakuere Kabul.

- Til de idiotene som la igjen dumme kommentarer til støtte for prins Harry under tweeten min, så har jeg nå måttet evakuere Kabul i kveld som følge av potensielle hevnangrep mot eks-millitære som meg, skrev han nylig på Twitter.

MÅTTE DRA: Farthing skriver at det er dyrene som blir skadelidende når han selv må evakuere. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Matt Austin / REX / NTB
MÅTTE DRA: Farthing skriver at det er dyrene som blir skadelidende når han selv må evakuere. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Matt Austin / REX / NTB Vis mer

Han gjentar at han mener prinsens uttalelser vitner om dårlig dømmekraft og at det nå er dyrene som vil lide av at han må evakuere, ikke han selv.

Taliban: «Krigsforbrytelser»

I boka skriver Harry følgende om egne handlinger mens han tjenestegjorde i Afghanistan:

- Mitt tall var 25. Det var ikke noe som fylte meg med tilfredsstillelse, men jeg skammet meg heller ikke over det, melder Sky News.

Han skriver også at han alltid visste nøyaktig hvor mange av fiendes stridende han hadde drept og at han selv tenkte mye på dem som ble drept under terrorangrepene 11. september 2001.

AVSLØRINGER: Prins Harry slipper sin selvbiografi «Spare». Der kommer det flere avsløringer. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Det framsto som avgjørende å ikke la seg skremme av det tallet. En av de viktigste tingene jeg lærte i forsvaret, var å ta ansvar for egne handlinger.

Taliban-toppen Anas Haqqani var raskt ute med å kritisere prinsens uttalelser på Twitter. Han anklager videre prinsen for krigsforbrytelser.

- Harry! De du drepte var ikke sjakkbrikker, de var mennesker: de hadde familier som ventet på at de skulle komme hjem igjen.

- Sannheten er slik du skriver: Våre uskyldige folk var sjakkbrikker for deres soldater, militære og politiske ledere. Likevel ble dere slått i det «spillet», skriver Haqqani videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer