Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snøskredfare i Odda:

Evakuerte etter snøskredfare i Odda: - Litt ekkel følelse

De 29 beboerne i Odda som ble evakuerte mandag kveld må fremdeles holde seg unna huset sitt. 

EVAKUERING: 29 personer måtte mandag kveld evakuere husene sine på grunn av skredfare. Tirsdag formiddag er det forsøkt og gjort undersøkelser i fjellet, men på grunn av dårlig vær har dette vært utfordrende. Status er derfor foreløpig den samme. Foto: Per Erik Knive / SCANPIX (FRB)
EVAKUERING: 29 personer måtte mandag kveld evakuere husene sine på grunn av skredfare. Tirsdag formiddag er det forsøkt og gjort undersøkelser i fjellet, men på grunn av dårlig vær har dette vært utfordrende. Status er derfor foreløpig den samme. Foto: Per Erik Knive / SCANPIX (FRB) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På grunn av fare for snøras besluttet Norges Geotekniske Institutt (NGI), politiet og Odda kommune å evakuere 15 hus på Tokhem i Odda, mandag kveld.

Beboerne, som fikk tilbud om overnatting på hotell, er fremdeles evakuerte.

EVAKUERT: Michael Andersen var én av de som måtte evakuere huset sitt. Han kjente på en litt ekkel følelse i magen når dette skjedde. Foto: Privat
EVAKUERT: Michael Andersen var én av de som måtte evakuere huset sitt. Han kjente på en litt ekkel følelse i magen når dette skjedde. Foto: Privat Vis mer

- Jeg ble oppringt av politiet og fikk beskjed om at vi måtte evakueres på grunn av skredfare. Det gikk smertefritt og vi møttes ved samlingspunktet som var på hotellet, sier Michael Andersen (45) til Dagbladet.

Han har bodd på Tokheim i 13 år og har ikke opplevd dette tidligere. Han måtte pakke ned det mest nødvendige av klær og dra fra huset sitt. De som trenger å hente ting i huset sitt nå, må kontakte politiet først.

- Det er jo ikke særlig kjekt, men vi bor jo i et rasutsatt område og må leve med det, sier han.

Andersen synes de fikk god informasjon og ble godt ivaretatt av politi og kommune. Han legger ikke skjul på at selv om det gikk rolig for seg, var ble han litt nervøs når han måtte evakuere huset.

- Jeg fikk en litt ekkel følelse i magen. Det er jo sånn man ikke er forberedt på, at man plutselig må rømme huset. En rar følelse, sier han.

Klokka 16 i dag skal det holdes et nytt informasjonsmøte, der kommunen skal oppdatere beboerne på situasjonen, foreløpig er det ingenting nytt.

- Jeg er litt spent, men tror kanskje jeg må overnatte en natt til på hotellet, sier Andersen.

Utfordrende med dårlig vær

Roald Aga Haug, ordfører i Odda kommune, sier Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) nå gjør vurderinger, men at han så langt ikke har fått ny informasjon.

- Vi må vente på hva de konkluderer med for å avgjøre om det er greit og rykke tilbake i husene, sier han.

Ordføreren var selv oppe i fjellet med fagfolkene i dag, men på grunn av dårlig vær har det ikke vært mulig å ta gode bilder og gjøre vurderinger.

Totalt 29 personer, fordelt på 15 hus, måtte evakueres. Noen bor privat, men de fleste takka ja til tilbud om hotell.

- De var rolige og fornuftige, og ga uttrykk for at de var glad for at de ble ivaretatt, sier ordføreren, som i ettermiddag håper han har mer informasjon å gi til de evakuerte.

Mindre nedbør en ventet

- Vi har løpende kontakt med kommunen. De er nå ute og kartlegger, og sjekker om det har gått skred rundt om kring. Det viktigste nå er tilbakemeldingen om det har gått skred i løpet av natta, sier Frode Sandersen, skredekspert ved NGI, til Dagbladet tidligere i dag.

Men som ordføreren sier lot det ikke seg gjøre å finne ut av dette nå.

Varsom.no melder om faregrad 4 av 5, som tilsier stor fare.

Oppdateringer tirsdag formiddag i ti-tida viser at det kom mindre nedbør i regionen enn ventet i natt. Snøskredfaren er nå avtagende, men opprettholdes på 4-stor ut dagen i dag.

- Skredproblemet ventes å være nysnøflak og fokksnø. Mye nysnø med kraftig vind tirsdag gir pålagring i nord- til øst-vendte fjellsider, skriver varsom.no på sin nettside.

De melder om at det forrige uke var mye fokksnø innblåst i nord- og øst-vendte heng. I indre strøk finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn i det gamle snødekket, som kan påvirkes der fokksnøen fra den siste uken er tynn eller myk.

Det bes fremdeles om at skiløpere og skuterkjørere holder seg unna alt skredterreng.

Evakueringen mandag ble iverksatt på grunn av mye snø i fjellet, og fordi det de siste dagene har gått mange ras i området Tokheimlia. Samtidig skal det ha bygd seg opp store skavler oppe i fjellet. Utsatte bygg og boliger ble definert på et kart.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media