Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Evakuerte får flytte hjem igjen etter fare for at en demning skulle briste på Sortland

Rundt 50 husstander ble evakuert etter fare for at en demning på Sortland skulle briste. Nå er demningen midlertidig sikra og beboerne får returnere hjem.

LEKKASJE: Det lekker fra en demning ved Storvatnet, ikke langt unna Sortland sentrum, melder Nordland politidistrikt. De ber beboere i området evakuere. Foto: Sverre Idar Lakså
LEKKASJE: Det lekker fra en demning ved Storvatnet, ikke langt unna Sortland sentrum, melder Nordland politidistrikt. De ber beboere i området evakuere. Foto: Sverre Idar Lakså Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAR DU TIPS/BILDER? SMS/E-POST 2400 / 2400@DB.NO

(Dagbladet): Nordland politidistrikt i samråd med NVE og Sortland kommune besluttet torsdag ettermiddag å evakuere beboere i området rundt Storvatnet på Sortland.

Tidligere på dagen ble det oppdaget en lekkasje på en demning ved elveutløpet, ifølge NVE.

Rundt 50 husstander ble evakuert som følge av faren, men de får nå flytte hjem igjen. Det opplyser politiet i Nordland på Twitter.

- Vi har fylt igjen masser i de utgravde hullene og har lagt på ekstra vekt. Nå er arbeidet med midlertidig sikring avslutta, sier Lars Grøttå, seksjonssjef for damsikkerhet i NVE til Dagbladet rundt klokka 21.45.

Ifølge Grøttå er neste steg nå å få inn fagfolk som kan konsultere og lage planer for hva som skal gjøres videre for å sikre demningen.

Flere ble evakuert

Kommunen besluttet først å evakuere 20 boliger, men etter en stund ble tallet oppjustert til å gjelde 50 husstander.

- Nå vurderes tiltak som kan gjøres for at familiene skal få reise hjem igjen, sa Sortland-ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) til Dagbladet da situasjonen enda ikke var avklart.

Ordføreren beskrev situasjonen blant de evakuerte som rolig.

- Vi prater og det er rolig. Det er jo ikke fare for liv og helse, folk er evakuert, sa hun.

Det politiet, NVE og kommunen var bekymret for, var at elva som renner fra Storvatnet og helt til sjøen utenfor Sortland sentrum, skulle blitt oversvømt og at boliger, hus og en trafostasjon som ligger langs elva skulle bli rammet.

Samlingssted for evakuerte

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 17.28 fra Sortland kommunes tekniske avdeling.

HJELPER: Ordføreren på Sortland tar imot familiene som er evakuert. Foto: Sortland kommune
HJELPER: Ordføreren på Sortland tar imot familiene som er evakuert. Foto: Sortland kommune Vis mer

- Det er opprettet et samlingssted i samfunssalen på Sortland for de evakuerte, sa kommunikasjonsrådgiver Mette Horsberg i Nordland politidistrikt til Dagbladet da det sto på som mest.

Hun fortsetter:

- Vi jobber nå med å få oversikt og sikre det som skal sikres. Først og fremst folk, deretter jobber vi for å avklare hva vi kan gjøre med demningen.

Politiet, brannvesenet og sivilforsvaret ankom stedet etter meldingen om en lekkasje. Ambulansetjenesten er i beredskap og Sortland kommune har satt krisestab.

Politiet ba torsdag kveld alle som pleier å bruke det populære turområdet langs Selneselva om å holde seg unna.

Fikk bekymringsmelding

NVE ble oppmerksom på lekkasjen etter at de fikk en bekymringsmelding fra en tilfeldig forbipasserende tidligere i dag. Det forteller Grøttå i NVE til Dagbladet.

TETTER: Ifølge Bladet Vesterålens fotograf jobbes det nå med å tette lekkasjen i et røyr, med steiner. Foto: Sverre Idar Lakså
TETTER: Ifølge Bladet Vesterålens fotograf jobbes det nå med å tette lekkasjen i et røyr, med steiner. Foto: Sverre Idar Lakså Vis mer

- Bekymringsmeldingen handlet om gravearbeid rundt damkonstruksjonen. Etter å ha sendt vår mann fra Narvik til stedet, ble vi ytterligere bekymret, sier Grøttå.

Gravearbeidene skal ha foregått i vannkanten av Storevatnet, ikke langt unna et renseanlegg.

Grøttå i NVE forteller at når grave- og bygningsarbeid skal gjennomføres i nærheten eller i tilknytning til en dam eller demning, skal NVE være varslet om arbeidet.

- Vi er ikke kjent med dette arbeidet. Vi vet ikke hva som har blitt gjort og hvorfor, men det skulle vi ha blitt varslet om. Sånt arbeid skal godkjennes, sier Grøttå.

Saken oppdateres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling