Veslemannen:

Evakuerte får flytte hjem

Det er fortsatt bevegelse i områder ved Veslemannen, men farenivået senkes fra rødt til grønt. - En merkedag, sier ordfører.

SE TV: Direkte fra Mannen. Video: NRK Vis mer

RAUMA / OSLO (Dagbladet): Fredag har geologer undersøkt Veslemannen etter det enorme raset som gikk torsdag kveld.

Selv om den største rasfaren fra fjellpartiet er over, er det fortsatt bevegelse og steinsprang i området.

Det gikk et nytt stort ras fra fjellet rundt klokka 12 fredag. Enda et ras gikk like etter klokka 14 - direkte fra pressekonferansen.

NYTT RAS: Flere ras har blitt observert ved Mannen det siste døgnet. Video: NRK. Vis mer

NVE har flydd helikopter over fjellet. Sjefsgeolog Lars Harald Blikra og ordfører Lars Olav Hustad i Rauma har vært oppe og sett på rasområdet.

- Hele spiret på fjellet gikk i går. Vi har vært oppe og sett. Jeg kan bekrefte at det store området som har vært i aktivitet har gått. Det er bare småting igjen, som rasene som har vært. Det er ikke bevegelser lenger opp. Det ser stabilt og bra ut, sier Blikra på en pressekonferanse klokka 14.

Grønt nivå

Farenivået senkes fra rødt til grønt.

Politimester Ingar Bøen sier at de evakuerte nå kan flytte hjem og at toget kan begynne å gå igjen.

- Vi er umåtelig glad for at dette ser ut til å være over. Det har ikke vært ålreit å tvinge folk fra hjemmene sine, sier han.

- Er dette siste gang de må flytte?

- Hadde jeg bare visst det. Det kan jeg ikke svare på, sier politimesteren.

- Dette er en stor dag for de evakuerte og Rauma-samfunnet generelt. Dette er en merkedag for Rauma-samfunnet, sier ordfører Hustad.

MANNEN: Geolog Lars Harald Blikra anslår at 50.000 kubikkmeter er rast ned fra Mannen. Video: NRK. Vis mer

- Som natt og dag

Geologer fra Trondheim skal forsøke å fly drone over rasstedet for å ta bilder og dokumentere skredet. Der vil også bli tatt i bruk et webkamera for å se hvor stort raset faktisk var.

Blikra anslår at det har gått 50 000 kubikkmeter, og understreker samtidig at det har vært mange ras.

- Det er interessant å se de store kreftene som har vært i sving. Fjellet er på mange måter vasket vekk. Det er en kjempestor forandring, som natt og dag, sier ordføreren.

Se før og etter:

FØR OG ETTER: Montasje av bilder tatt før og etter at store deler av fjellpartiet Veslemannen raste ut torsdag kveld. Bildet til venstre er tatt torsdag ettermiddag, bildet til høyre fredag morgen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
FØR OG ETTER: Montasje av bilder tatt før og etter at store deler av fjellpartiet Veslemannen raste ut torsdag kveld. Bildet til venstre er tatt torsdag ettermiddag, bildet til høyre fredag morgen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

Steinsprang hele natta

Geolog Ingrid Skrede fortalte Dagbladet i 06-tida at de i løpet av natta har fulgt med på data, samt at sivilforsvaret har vært på plass og registrert aktivitet.

Det har vært bevegelse ved Veslemannen i hele natt. Det har imidlertid vært i mindre områder, og bevegelsene har vært mindre enn før raset. Likevel har det i små områder vært bevegelser på 86 centimeter, som Skrede betegner som mye.

VESLEMANNEN: Det er fortsatt bevegelse i områder ved Veslemannen, og NVE forventer flere steinsprang. Video/Reporter: Fridgeir Walderhaug Vis mer

Det er forventet at det vil komme flere steinsprang. Fordi det fortsatt er bevegelse i fjellet, er det usikkert om det er trygt for geologene å ta seg fram til stedet.

- Vi har hatt steinsprang hele natta egentlig, og det vil nok fortsette utover dagen, sier Skrede.

Til NTB sier hun at geologene mest sannsynlig ikke kommer til å gå ned i området, men at det er mulig de går til toppen og ser ned.

- Slik som det er nå er det ikke forsvarlig å gå ned i området, sier hun.

HÅPER DET ER OVER: Beboerne har blitt evakuert 16. ganger og håper at det endelig er over. Foto: Ørn E. Borg / NTB Scanpix
HÅPER DET ER OVER: Beboerne har blitt evakuert 16. ganger og håper at det endelig er over. Foto: Ørn E. Borg / NTB Scanpix Vis mer

Kjemperas

Torsdag kveld gikk det største raset i Veslemannen siden målingene startet høsten 2014. Såpass kraftig var raset, at det gjorde utslag på målestasjoner fra Bergen til Trondheim.

Bare fra klokken 23 torsdag kveld til klokken 04.45 tidlig fredag morgen ble det registrert hele 24 ras, ifølge en rapport fra Sivilforsvaret.

VESLEMANNEN: Når dagslyset melder seg fredag morgen, vil geologene endelig få muligheten til å undersøke Veslemannen etter det enorme raset som gikk torsdag kveld. Reporter: Kristoffer Løkås. Video: NRK/NTB Scanpix Vis mer

I årevis har beboerne under fjellet måttet evakuere regelmessig på grunn av bevegelser i fjellet.

TIMELAPSE: Slik så raset på Veslemannen ut - på 32 sekunder. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ordfører gråtkvalt

Da ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad (H), ble intervjuet etter raset, var han tydelig lettet over at det hele Norge har ventet på i fem år, endelig ser ut til å ha skjedd. På direktesendt TV brøt han ut i gledestårer.

- Jeg tenker på alle dem som har vært evakuert, og hvor mange av de fantastisk flotte folkene som har stått i det som nå … Endelig kan folk flytte hjem igjen uten at det skal være fare for at de må flytte ut og inn, og ut og inn.

Over fem år har det vært 16 evakueringer, og møter med NVE om Mannen og Veslemannen.

- Hjertebank: Anne Marit Grøvdal bor bare en mil unna Mannen. Da det gikk et rekordras i Veslemannen seint 5. september, sto hun klar for å se på. Her er reaksjonen hennes. Video: Anne Marit Grøvdal / NTB Scanpix Vis mer

Ordføreren satt hjemme i stua da han fikk beskjed om at raset hadde gått. Han erkjenner å ha kjørt litt over fartsgrensa fordi «dette måtte han bare få med seg».

- Dette er en lettelse for alle. Spesielt for de som bor under der. De kan nå leve et normalt liv. Det er trasige greier å skulle leve livet etter værmeldinga, sier Hustad.

- Trusselen er over. Det er det som betyr noe, sier ordføreren.