Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Evakuerte får flytte hjem

Det er fortsatt bevegelse i områder ved Veslemannen, men farenivået senkes fra rødt til grønt. - En merkedag, sier ordfører.

SE TV: Direkte fra Mannen. Video: NRK Vis mer

RAUMA / OSLO (Dagbladet): Fredag har geologer undersøkt Veslemannen etter det enorme raset som gikk torsdag kveld.

Selv om den største rasfaren fra fjellpartiet er over, er det fortsatt bevegelse og steinsprang i området.

Det gikk et nytt stort ras fra fjellet rundt klokka 12 fredag. Enda et ras gikk like etter klokka 14 - direkte fra pressekonferansen.

NYTT RAS: Etter gårsdagens ras fra Mannen, kom det enda et nytt ras fredag ettermiddag. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

NVE har flydd helikopter over fjellet. Sjefsgeolog Lars Harald Blikra i NVE og ordfører Lars Olav Hustad i Rauma har vært oppe og sett på rasområdet.

- Hele spiret på fjellet gikk i går. Vi har vært oppe og sett. Jeg kan bekrefte at det store området som har vært i aktivitet, har gått. Det er bare småting igjen, som disse rasene som har vært. Det er ikke bevegelser lenger opp. Det ser stabilt og bra ut, sier Blikra på en pressekonferanse klokka 14.

MANNEN: Politimester Ingar Bøen sier de som har evakuert fra hjemmene sine på grunn av rasfaren nå kan flytte tilbake. Reporter: Nicolai Delebekk. Video: Fridgeir Walderhaug Vis mer

- Ble for svak

Han forteller at spiret har fungert som en slag propp, som på mange måter holdt fjellet igjen. Men til slutt ble den for svak, og fjellet knuste gjennom - og det store raset kom torsdag kveld.

Farenivået senkes nå fra rødt til grønt.

- Blir det godt å slippe å ta avgjørelsen om å oppjustere igjen?

- Det er alltid vanskelig. Vi gjør dette i grupper, for å vurdere om det er trygt nok om tog kan passere og folk kan bo hjemme. Det er et stort press. Men det har vært lærerikt, sier han.

- Endelig over

I fem år har beboerne under fjellet måtte evakuere regelmessig på grunn av bevegelser i fjellet. Fredag forrige uke måtte de evakueres for 16. gang.

Politimester Ingar Bøen sier at de evakuerte nå kan flytte hjem og at togene kan begynne å gå igjen.

VESLEMANNEN: Det er fortsatt bevegelse i områder ved Veslemannen, og NVE forventer flere steinsprang. Video/Reporter: Fridgeir Walderhaug Vis mer

- Den største belastningen vår har vært å tvinge folk fra hjemmene sine. Vi er umåtelig glad for at dette ser ut til å være over.

- Er dette siste gang de må flytte?

- Hadde jeg bare visst det. Det kan jeg ikke svare på, sier politimesteren.

Ordføreren forteller at det som skjedde i går, at raset kom, viser at det nok var riktig å ta målingene på alvor.

- Dette er en stor dag for de evakuerte og Rauma-samfunnet generelt. Dette er en merkedag for Rauma-samfunnet, sier ordfører Hustad.

- HJERTEBANK: Anne Marit Grøvdal bor bare en min unna fjellet. Da det gikk et rekordras torsdag kveld, sto hun klar for å se på. Her er reaksjonen hennes. Video: Anne Marit Grøvdal / NTB Scanpix Vis mer

- Som natt og dag

Blikra anslår at det har gått 50 000 kubikkmeter, og understreker samtidig at det har vært mange ras.

- Det er interessant å se de store kreftene som har vært i sving. Fjellet er på mange måter vasket vekk. Det er en kjempestor forandring, som natt og dag, sier ordføreren.

Det har vært bevegelse ved Veslemannen i hele natt. Det har imidlertid vært i mindre områder, og bevegelsene har vært mindre enn før raset.

VESLEMANNEN: Når dagslyset melder seg fredag morgen, vil geologene endelig få muligheten til å undersøke Veslemannen etter det enorme raset som gikk torsdag kveld. Reporter: Kristoffer Løkås. Video: NRK/NTB Scanpix Vis mer

Torsdag kveld gikk det største raset i Veslemannen siden målingene startet høsten 2014. Såpass kraftig var raset, at det gjorde utslag på målestasjoner fra Bergen til Trondheim.

Bare fra klokken 23 torsdag kveld til klokken 04.45 tidlig fredag morgen ble det registrert hele 24 ras, ifølge en rapport fra Sivilforsvaret.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling